Italiensk päronkaka
1 STYCKEN
2 ägg
1 äggula
150 g strösocker
50 g rumstempererat smör, i små bitar
1 msk flytande honung
1/2 dl mjölk
150 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 tsk vaniljsocker
4–5 päron, gärna Williams
(4 msk aprikosmarmelad till glasering)
Sätt ugnen på 175°.
Smöra en ca 25 cm rund form med löstagbara kanter.
Vispa ägg, äggula, socker, smör och honung ljust och poröst. Tillsätt mjölken under fortsatt vispning. Sikta i en blandning av mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker. Vänd ner det i smeten med en sked eller slickepott.
Kärna ur 3 av päronen, skär dem i mindre bitar och vänd ner dem i smeten. Häll smeten i bakformen. Kärna ur resterande päron, skär det eller dem i tunna skivor och arrangera ovanpå. Grädda kakan gyllenbrun i ugnen, 45–60 minuter. Ta ut den ur ugnen och låt svalna i formen.
Rör ut aprikosmarmeladen i lite vatten i en kastrull om du vill glasera kakan. Värm försiktigt under omrörning tills den är helt jämn. Pensla på den varma glasyren på kakan med en gång.
46 recept med Päron
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Kålrots- och päronsallad med ädelost och nötter
- Stekt päron med mögelost
- Rödbetsjuice
- Inkokta päron
- Ugnsbakad frukt
- Spetskål med päron & hasselnötter
- Vitkålssallad med päron och valnötter
- Varm getost med päron och endiv
- Spenatsallad med päron, blåmögelost och palsternacksfras
- Smörstekt vitkål med päron och hasselnötter
- Smörslungad brysselkål med päron och hasselnötter
- Päron- och getostflarn
- Het päron- och kålsallad
- Grönkål med päron och hasselnötter
- Getost med blekselleri- och päronsallad
- Endiver och päron med valnötsdressing
Sött
- Päron- och plommonkompott
- Sega fruktremmar med druvor & päron
- Citroninkokta päron
- Inkokta päron – i kryddig lag
- Stekta päron med valnötter
- Saffranspäron med mandel
- Saffranspäron
- Rika riddare med karamelliserade päron
- Päron- och russinröra
- Päron Diana
- Plommon- och päronsmul
- Nils Emils rivna päronpaj
- Mandelgratinerade päron
- Lingonsylt med frukt
- Lingonpäron
- Kryddiga ugnsbakade päron (till ost)
- Kladdkaka med päron och valnötter
- Karamellpäron
- Kanel- och ingefärspäron
- Italiensk päronkaka
- Ingefärspäron
- Citronpäron med yoghurt, kardemumma och nötter
- Chokladmuffins med päron
- Päronkaka med mandel och kardemumma
- Annas ingefärspäron
Lite annat
Päron
Päron mognar färdigt när de plockats. Lägg dem först svalt och låt dem slutligen mogna klart i rumstemperatur. Ska...