Meny

Italiensk päronkaka

1 STYCKEN

2 ägg
1 äggula
150 g strösocker
50 g rumstempererat smör, i små bitar
1 msk flytande honung
1/2 dl mjölk
150 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 tsk vaniljsocker
4–5 päron, gärna Williams
(4 msk aprikosmarmelad till glasering)

Sätt ugnen på 175°.

Smöra en ca 25 cm rund form med löstagbara kanter.

Vispa ägg, äggula, socker, smör och honung ljust och poröst. Tillsätt mjölken under fortsatt vispning. Sikta i en blandning av mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker. Vänd ner det i smeten med en sked eller slickepott.

Kärna ur 3 av päronen, skär dem i mindre bitar och vänd ner dem i smeten. Häll smeten i bakformen. Kärna ur resterande päron, skär det eller dem i tunna skivor och arrangera ovanpå. Grädda kakan gyllenbrun i ugnen, 45–60 minuter. Ta ut den ur ugnen och låt svalna i formen.

Rör ut aprikosmarmeladen i lite vatten i en kastrull om du vill glasera kakan. Värm försiktigt under omrörning tills den är helt jämn. Pensla på den varma glasyren på kakan med en gång.

Tips päron

Päron

Päron mognar färdigt när de plockats. Lägg dem först svalt och låt dem slutligen mogna klart i rumstemperatur. Ska...