Meny

Nils Emils rivna päronpaj

1 PAJ

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
1–2 msk strösocker
150 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten

FYLLNING:
4–5 päron
100 g strösocker
2 ägg
rivet skal av 1/2 citron

TILLBEHÖR:
lättvispad grädde
hasselnötter

Blanda mjöl, socker och smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta hastigt ihop till en deg. Låt vila i kylen i 1 timme.

Sätt ugnen på 200°.

Kavla ut degen och klä en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter.

Kärna ur päronen och riv dem grovt på ett rivjärn. Vispa smör, socker och ägg poröst. Vänd ner päronrasp och citronskal. Fyll pajskalet med blandningen. Klä formen utvändigt med folie så att smöret inte droppar ut i ugnen. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.

Servera pajen ljummen med lättvispad grädde blandad med rivna hasselnötter.

Tips päron

Päron

Päron mognar färdigt när de plockats. Lägg dem först svalt och låt dem slutligen mogna klart i rumstemperatur. Ska...