Meny

Päron

Päron mognar färdigt när de plockats. Lägg dem först svalt och låt dem slutligen mogna klart i rumstemperatur. Ska du koka in päronen, i exempelvis vin eller sockerlag med saffran eller ingefära, ska du ta dem när de ännu är lite hårda.

Päron brukar delas in i huvudgrupperna asiatiska respektive europeiska päron. I Sverige började vi odla päron redan på medeltiden. Päronsorter finns det många och de är ganska olika i karaktären. Conference exempelvis som är ganska sött, är gott till ost, Anjou är saftigt och passar fint i desserter och kakor och Kaiser Aleksander passar bra att koka in.

Hantera alltid päron varsamt, de är känsliga för stötar.

Förvaring

Förvara päronen svalt men låt dem mogna färdigt i rumstemperatur.

Säsong

Ekologiska päron är en bristvara i Sverige. De få som ändå finns skördas i september och oktober. I Europa skördas päron mellan oktober och februari och från april och fram till juli kommer ekologiska päron med båt från Sydamerika. 

Passar med

Päron passar exempelvis med ingefära, nötter, stjärnanis, choklad, saffran, grönkål, blåmögelost, endiv.

Tips päron