Meny

Tomat- och morotssoppa med smörstekt majs

4 portioner

300–400 g tomater
600 g morötter
1 bit ingefära, riven
8–10 dl vatten
2 dl grädde, valfri sort
1 tsk rosmarin eller timjan
salt och peppar
2 majskolvar, och smör att steka i

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär tomaterna i bitar. Skär morötter i mindre bitar än tomaterna. Lägg grönsakerna på en bakplåt och baka i ugnen i ca 40 minuter. Lägg sedan grönsakerna i en kastrull tillsammans med riven ingefära, häll över redan uppkokat vatten och mixa sedan soppan slät. Smaksätt med rosmarin eller timjan, salt och peppar och ha i grädden. Låt koka en stund så att smakerna kommer fram. Vid behov tillsätt mer grädde eller vatten. Smaka eventuellt av med några droppar citron.

Skär av majsen från kolven och stek en stund i smör. Strö majsen över soppan vid serveringen. Serveras varm och med ett gott rostad bröd till.

Recept: Niina Snijder

Tips majs, morot & tomat

Grönt

Tomat

Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades...