Meny

Majssoppa

2 PORTIONER

2 majskolvar
1/2 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1/2 stjälk blekselleri, fint tärnad
1 liten morot, fint tärnad
1 potatis, fint tärnad
2 msk olivolja
4 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
salt och peppar
1 msk hackad persilja

Koka majskolvarna i lättsaltat vatten i 5 minuter. Spara 1 dl av kokvattnet. Skär av majskornen från stammarna. Mixa hälften av kornen till puré i en matberedare eller med en stavmixer.

Fräs resterande grönsaker i olivolja i en kastrull i några minuter utan att de får färg. Häll i buljongen, kokvattnet och de mixade majskornen. Låt sjuda i 5 minuter. Tillsätt de hela majskornen och låt koka till grönsakerna är mjuka, 5–10 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Strö över persilja och servera.

Tips majs

Majs

Majsen har sitt ursprung i de peruanska Anderna. Idag odlas majs över hela världen. När honkolvarnas långa borst...