Majs
Majsen har sitt ursprung i de peruanska Anderna. Idag odlas majs över hela världen. När honkolvarnas långa borst börjar vissna någon gång i slutet av augusti kontrollerar man om majsen är mogen genom att trycka på fröna. Är fröna lite mjuka och saften som kommer ur fröna mjölkliknande är det dags att skörda, koka och njuta.
Ställ majskolven på högkant på en skärbräda och håll den med ena handen medan du skär rakt ner med en vass kniv med den andra, så får du enklast majskornen av kolven.
Förvaring
Förvara majs i kylen, gärna i en plastpåse. Du kan också låta bladen sitta kvar för längre hållbarhet. Eller koka majs några minuter i saltat vatten, kyl i kallt vatten och stoppa i frysen. Det går också bra att frysa rå majs.
Säsong
I Sverige skördas ekologisk majs under september och oktober månad.
Passar med
Majs passar exempelvis med bacon, avokado och smör – gärna brynt, eller smaksatt med citron- eller limesaft, örter, vitlök, chili …
31 recept med Majs
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Tomat- och morotssoppa med smörstekt majs
- Pasta med majs och zucchini
- Zucchini- och majsplättar
- Rostad sötpotatis med majs & jalapeño
- Bakad sötpotatis med majs & chili
- Mac and cheese med majs
- Stekt majs med tomat & ägg
- Het majssalsa med lime
- Marinerad majs
- Rostad tomatsalsa med majs
- Ugnsstekt potatis med majs och chili
- Ugnsstekt majs med brynt smör
- Ugnsstekta tomater och majs
- Tomatsalsa med majs
- Quesadillas med tomat och majs
- Potatis med rostad majs och paprika
- Majsröra med chili
- Majsgröt
- Gräddkokt majs med vitlök och chili
- Grillad majs med chili, mynta och lime
- Delias pumpasoppa med rostade majskorn
- Chilifrästa majskolvar med bönor
- Chilifräst majs med bönor och romansallad
- Sallad på majs, bönor och blomkål
- Majssoppa
- Rostad majssalsa