Meny

Majs

Majsen har sitt ursprung i de peruanska Anderna. Idag odlas majs över hela världen. När honkolvarnas långa borst börjar vissna någon gång i slutet av augusti kontrollerar man om majsen är mogen genom att trycka på fröna. Är fröna lite mjuka och saften som kommer ur fröna mjölkliknande är det dags att skörda, koka och njuta.

Ställ majskolven på högkant på en skärbräda och håll den med ena handen medan du skär rakt ner med en vass kniv med den andra, så får du enklast majskornen av kolven.

Förvaring

Förvara majs i kylen, gärna i en plastpåse. Du kan också låta bladen sitta kvar för längre hållbarhet. Eller koka majs några minuter i saltat vatten, kyl i kallt vatten och stoppa i frysen. Det går också bra att frysa rå majs.

Säsong

I Sverige skördas ekologisk majs under september och oktober månad.

Passar med

Majs passar exempelvis med bacon, avokado och smör – gärna brynt, eller smaksatt med citron- eller limesaft, örter, vitlök, chili …

Tips majs