Ugnsbakad portabello med rosmarin & tomat
2–4 PORTIONER
2 portabellosvampar
1 riven vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1/2 tsk rosmarin
salt och peppar
1 msk smör
1 tomat
1/2 dl riven lagrad ost, t ex pecorino, parmesan eller machego
Sätt ugnen på 200°C.
Ta bort foten från svampen och lägg hattarna i en liten ugnssäker form.
Rör ihop riven vitlök med olja och rosmarin i en skål. Skeda blandningen över hattarna, salta, peppra och vänd runt så att oljan kommer runt om svampen. Lägg hattarna med ovansidan upp och ställ in fatet i ugnen i ca 15 minuter.
Skiva tomaten, ta ut formen och vänd hattarna, lägg på tomatskivorna och en klick smör. Sätt in formen i ugnen igen och låt gratinera ytterligare 5 minuter.
Ta ut formen ytterligare en gång och strö över osten. Om man vill kan man gratinera ytterligare 5 minuter så att osten får färg, eller servera genast.
Bjud svampen med potatisgnocchi, risotto eller sallad.
218 recept med Svamp & Tomat
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Friterad lök och svamp
- Ugnsbakad beta med svamp- och baconfräs
- Tomat- och morotssoppa med smörstekt majs
- Rostad grönsaksröra
- Svamp- och lök-tarte tatin
- Bakad zucchini och tomater med dipp
- Tomatsalsa med ananas
- Grönsaksrätt i tomatsås
- Tomatsoppa med rosmarin och purjolök
- Rostad paprika- och tomatdipp
- Syrlig tomat- och gurksallad
- Svamppaj med lök och lagrad ost
- Grönsaksfocaccia
- Grönsaksgryta med aubergin och basilika
- Vitlöksstekt svamp med betor och mangold
- Guacamole med tortillachips
- Tomatsalsa med ingefära & koriander
- Rostad tomat- & vitlökssoppa
- Pankofriterad svamp & palsternacka
- Couscoussallad, broccoli & rostade tomater
- Avokadoröra till tacos
- Tomatragu med dill & ansjovis
- Gurk-dipp
- Morotsbiffar
- Tomat- och auberginegryta
- Svamp & zucchinnipanna med grönpeppar
- Tomatsallad med dijonsenap & krutonger
- Shirazi – persisk sallad
- Fyllda zucchinihalvor
- Risgryta i ugn
- Tomatsallad med kronärtskockscrème
- Tomatsallad med bondbönor och parmesan
- Kålsallad med apelsin & ingefära
- Brysselkålstopp med parmesan
- Bataviasallat med senapsdressing
- Parmesangratinerad tomat & potatis
- Tomatsalsa
- Vegansk Shakshuka
- Sallad med linser, tomat & basilika
- Tomatsalsa med zucchini & koriander
- Gratinerad tomat, zucchini & pasta
- Ljummen tomatsallad med blekselleri
- Vitlöksstekt svamp med rödbetor & halloumi
- Tomatsallad med balsamvinäger & smör
- Tartar med tomat, blekselleri & kapris
- Pasta med rostade tomater & broccoli
- Salsa med sötpotatis & tomater
- Tomatsallad med oregano & fetaost
- Tomat, selleri & senap
- Ugnsbakad zucchini med fetaost & tomater
- Mangold- & lökpaj
- Wraps med brytbönor & ägg
- Fänkål med krondill & tomat
- Tomatröra med basilika & olja
- Tomat- & gurksallad
- Grön sparris med tomater & oliver
- Christians tomat- & zucchinipaket
- Tomatsallad med mild lök & grov senap
- Tomatsallad med grön parmesanmajonnäs
- Tomatsallad med senap & dragon
- Olivmarinerad zucchini med tomat
- Tomatsalsa med bönor & zucchini
- Ugnsbakade tomater med zucchini
- Bönsallad med tomat & zucchini
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Tomatsallad med bondbönor & mozzarella
- Sotad tomatsås med örter
- Tomatsallad med kapris
- Tomatsallad med dillolja
- Tomat- & fänkålsfräs
- Tomatsoppa med morot & kikärter
- Ugnsrostad tomat med broccoli & mozzarella
- Tomatragu med mangold & oliver
- Potatisgratäng med tomat
- Aubergine- & tomatragu med bönor
- Fylld portabello med paprika & bulgur
- Brunchmacka med portabello & ägg
- Ugnsbakad portabello med rosmarin & tomat
- Stekta tomater med oliver
- Salsa med kakifrukt & lime
- Parmesangratinerad aubergine & svamp
- Dinkelcrêpes med svamp & örter
- Snabb tomat- & fänkålspaj
- Tomatsallad med bönor
- Ljummen sallad med tomat och oregano
- Tomatsallad med soja och sesam
- Tomatsallad med kapris och dill
- Ugnsstekta tomater med basilika och pecorino
- Tomatsallad med riven blomkål och oliver
- Sojamarinerad svamp
- Gratinerad tomat med blomkål och mandel
- Tomat, zucchini och vita bönor
- Soppa med fänkål, tomat och dill
- Ugnsstekta tomater med aubergine och getost
- Smörslungad majrova med dill och tomat
- Rostad tomatsalsa med majs
- Bönsallad med tomat och lök
- Aubergine- och tomatragu
- Vitlöksfrästa tomater med spenat och pasta
- Ugnstorkade tomater med vitlök och örter
- Ugnsstekta körsbärstomater
- Ugnsstekt sötpotatis med tomater och vitlök
- Ugnsstekt rödlök och tomat
- Ugnsstekta tomater och majs
- Toskansk tomatsås
- Tomatsoppa
- Tomatsalsa med majs
- Tomatsalsa
- Tomatsallad med rucola och citron
- Tomatsallad med gurka och fetaost
- Tareqs tomatsallad
- Tomatrisotto
- Tomatpaj
- Tomat- och purjolöksragu med spenat
- Tomat- och paprikasås med mandel
- Tomat- och paprikasoppa
- Tomat- & paprikasalsa
- Tomat- och fänkålsragu
- Tomat- och bönsallad med senap
- Tomat- och bönsallad med fetaost och örtolja
- Ingelas tomat- och bönsallad
- Tomat- och bönsallad
- Tomat- och böngryta med fetaost
- Tomat- och bondbönsragu
- Tomat- och auberginesås
- Sötpotatis med tomat och rucola
- Syltade tomater
- Spaghetti med tomatsås med ricottaost
- Spaghetti med bondbönor, körsbärstomater och getost
- Semitorkade tomater med smak av rosmarin
- Savojkålsragu med tomater och oliver
- Saltbakad sötpotatis, karamelliserad tomatsås och stekt svamp
- Sallad på stekta tomater och brytbönor
- Rödlökssallad med tomat och skärbönor
- Råstekta salladslökar med tomater och getoströra
- Rostad blomkål, tomater och bataviasallat
- Romanescosallad med tomater och oliver
- Raw tomatsås med morotstagliatelle
- Quesadillas med tomat och majs
- Portobellosvamp med tomatsallad
- Pico de gallo
- Pasta med tomat och spenat
- Paprika-, tomat- och lökkompott
- Palsternacka med tomat och dill
- Vintertomater i ugn
- Majrova med dill och tomat
- Lök- och tomatcurry
- Ljummen tomatsalsa
- Ljummen sallad på ugnsbakade tomater, äpple och bönor
- Kronärtskocksragu med tomater och oliver
- Kall tomatsås
- Inlagda körsbärstomater
- Gräddkokt purjolök med tomat och dill
- Gräddkokt fänkål med tomat och dill
- Getostgratinerad färsk vitkål med zucchini och tomat
- Gazpacho
- Getost med rostade tomater och vitlök
- Fransk pistou
- Couscous med ugnsstekt tomat och mandel
- Bruschetta med tomater och getostmousse
- Blomkål med tomat och kummin
- Balsamvinägertomater
- Avokado quesadillas
- Avokado- och tomatsallad med marinerad mozzarella
- Sallad med kikärtor, fänkål och tomat
- Sallad med tomat och aubergine
- Aubergine- och zucchinigratäng med ricotta och körsbärstomater
- Aubergine- och tomatsås
- Tabbouleh med tomat
- Tomatsalsa fresco
- Goda tomatsåsen
Fisk
- Torsk med tomat och kapris
- Ugnsbakad torsk med tomat & bondbönor
- Lax med tomat & selleri
- Vitlöksstekt fisk med tomat
- Ugnsstekt lax med tomat- och bönsallad
- Ugnsstekt lax med potatis och tomat
- Ugnsstekt lax med bönor, sardeller och tomater
- Ugnsstekt fisk med tomat och fänkål
- Ugnsstekt fisk med fänkål, tomater och oliver
- Ugnsstekt torsk med blomkål och tomat
- Tomat- och paprikakompott med romansco/savojkål och sardeller
- Stekt strömming med tomat och dill
- Stekt strömming med purjolök och tomat
- Rullströmming med tomat och dill
- Musslor med tomat och chorizo
- Gratinerad spätta med tomat och purjolök
- Gratinerad fisk med tomat
- Gratinerad fisk med blomkål och tomat
- Fisk i paket med tomat och dill
- Ansjovissås med tomat och dill
Tomat
Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades...