Meny

Ugnsbakad portabello med rosmarin & tomat

2–4 PORTIONER

2 portabellosvampar
1 riven vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1/2 tsk rosmarin
salt och peppar
1 msk smör
1 tomat
1/2 dl riven lagrad ost, t ex pecorino, parmesan eller machego

Sätt ugnen på 200°C.

Ta bort foten från svampen och lägg hattarna i en liten ugnssäker form.

Rör ihop riven vitlök med olja och rosmarin i en skål. Skeda blandningen över hattarna, salta, peppra och vänd runt så att oljan kommer runt om svampen. Lägg hattarna med ovansidan upp och ställ in fatet i ugnen i ca 15 minuter.

Skiva tomaten, ta ut formen och vänd hattarna, lägg på tomatskivorna och en klick smör. Sätt in formen i ugnen igen och låt gratinera ytterligare 5 minuter.

Ta ut formen ytterligare en gång och strö över osten. Om man vill kan man gratinera ytterligare 5 minuter så att osten får färg, eller servera genast.

Bjud svampen med potatisgnocchi, risotto eller sallad.

Recept: Ingela Persson

Tips svamp & tomat

Grönt

Tomat

Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades...