Meny

Couscous med ugnsstekt tomat och mandel

4 PORTIONER

3–4 dl couscous
1 paprika, tärnad
1 liten zucchini, tärnad
1 vitlöksklyfta, skivad
olivolja
salt och peppar
1/2 purjolök, tunt skivad

UGNSSTEKTA TOMATER:
4 tomater, halverade
1 nypa strösocker
1 vitlöksklyfta, tunt skivad

DRESSING:
1 msk rödvinsvinäger
4 msk god olivolja
1/2 dl grovt hackad mandel
3 soltorkade tomater, fint strimlade
saft och rivet skal av 1/2 citron
1 msk hackad chili
1/2 dl hackad basilika eller persilja
salt och peppar

Sätt ugnen på 100°.

Lägg tomaterna i en ugnssäker form och ringla över lite olivolja. Salta, peppra, strö över socker och lägg en liten skiva vitlök på varje tomathalva. Stek i ugnen tills de har skrumpnat ihop lite, ca 2 timmar. (Det går också bra att använda råa hackade tomater.)

Koka couscousen mjuk enligt förpackningens instruktioner.

Stek paprika, zucchini och vitlök i olivolja tills de fått fin färg. Salta och peppra.

Vispa ihop ingredienserna till dressingen.

Blanda samman couscous, grön­saker, purjolök och dressing i en skål. Smaksätt med salt och peppar.

Gott till lamm i alla former.

Recept: Ingela Persson

Tips tomat

Grönt

Tomat

Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades...