Meny

Toskansk tomatsås

1 SATS

3 burkar hela tomater, à 400 g
1 morot, finhackad
1 stjälk blekselleri, finhackad
1 liten gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 knippe bladpersilja, hackad
10 basilikablad, rivna i bitar
2 msk olivolja
1 msk smör
salt och svartpeppar

Låt tomaterna rinna av i en sil. Bottna en gryta eller tjockbottnad kastrull med tomaterna. Hacka dem i mindre bitar med en träslev. Lägg morötter, selleri, lök, vitlök, persilja och basilikablad ovanpå (helst i den ordningen så att de hårdaste grönsakerna hamnar längst ner). Häll över olivolja och koka sakta tills grönsakerna är mjuka, ca 1 timme. Skaka grytan då och då.

Passera såsen slät eller kör den hastigt i en matberedare. Såsen ska fortfarande ha lite struktur.

Tillsätt smör och koka ihop såsen till önskad konsistens. Smaksätt med salt och peppar.

Såsen går bra att frysa och är god till exempelvis pasta, kyckling och fisk.

Tips tomat

Grönt

Tomat

Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades...