Meny

Raw tomatsås med morotstagliatelle

4 PORTIONER

4 morötter

RAW TOMATSÅS:
1/2 purjolök
400 g plommontomater, i mindre bitar
1/2 kruka basilika eller annan
färsk ört eller sallad
1 1/2 dl olivolja
2 soltorkade tomater, i strimlor
1/2 tsk salt

Halvera en hel purjolök på längden så att du får med både den grova gröna och mjuka vita delen. Skär i skivor. Mixa tillsammans med övriga ingredienser till en slät sås. Ta gärna med en bit av basilikans stjälkar också, det blir gott och matigt. Istället för basilika kan man också ta koriander, oregano, rucola eller någon annan sallad.

Morotstagliatellen gör du med en osthyvel eller potatisskalare, som du drar längs med moroten. Blanda morotspasta med sås. Vackert att servera ovanpå ett lager av babyspenat.

Vitsen med raw är att man för att bevara näringsämnena, inte värmer maten över 42°. Men man kan förstås värma rätten om man vill.

Recept: Pia Kollin

Tips tomat

Grönt

Tomat

Tomaten tillhör samma familj som potatis, aubergine och paprika och kommer ursprungligen från Sydamerika. Den odlades...