Rotpersiljesoppa med vitlök
4 PORTIONER
500 g rotpersilja, i mindre bitar
1 gul lök, grovt hackad
3 vitlöksklyftor, halverade
2 msk olivolja
ca 6 dl grönsaksbuljong
ca 2 dl vispgrädde
salt och peppar
hackad färsk timjan
(brödkrutonger)
Stek rotpersilja, lök och vitlök gyllenbruna i olivolja i en kastrull. Tillsätt buljong och koka upp. Häll i grädde och låt sjuda tills rotpersiljan är riktigt mjuk, ca 20 minuter.
Mixa soppan slät i en matberedare eller med en stavmixer. Späd eventuellt med mer buljong eller grädde. Smaksätt med salt och peppar. Strö över timjan och servera eventuellt med brödkrutonger.
17 recept med Rotpersilja
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Soppa på rotpersilja
- Pumpa och rotpersilja i ugn
- Rotfruktssoppa
- Honungsbakad rotpersilja
- Stekt rotpersilja & mangold
- Råraka på rotfrukter med vitlöksyoghurt
- Rostad rotpersilja & potatis
- Foliebakad rotpersilja/palsternacka
- Rotpersilja, äpple & grädde
- Rostade rotfrukter med gremolata
- Rotfruktsrårakor med curry & vitlöksyoghurt
- Rostad rotpersilja & potatis
- Ugnsstekt palsternacka med äpple och blekselleri
- Rotpersilja med svamp och lök
- Rotpersiljesoppa med vitlök
Lite annat
Rotpersilja/Persiljerot
Rotpersilja, eller persiljerot, är en förädling av vanlig bladpersilja. Den är mindre än palsternackan, med något...