Soppa på rotpersilja
4–6 portioner
400 g rotpersilja
½ blomkål
2 potatisar
1 lök
3 vitlöksklyftor
ca 1 liter vatten
1–2 buljongtärningar
1 tsk timjan
1–2 dl grädde/havregrädde
1 msk ljus vinäger
Skala rotpersiljan och skär i bitar. Dela blomkålen i små buketter. Skär potatis i bitar. Hacka lök och vitlök.
Stek lök och vitlök i smör eller olja tills det mjuknat. Tillsätt alla grönsakerna och stek en stund till. Häll över vatten och lägg i buljong och timjan. Låt småkoka under lock tills alla grönsakerna blivit mjuka, ca 20 minuter. Mixa soppan slät. Tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar samt äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger.
Servera varm med bröd till.
Recept: Niina Snijder
17 recept med Rotpersilja
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Soppa på rotpersilja
- Pumpa och rotpersilja i ugn
- Rotfruktssoppa
- Honungsbakad rotpersilja
- Stekt rotpersilja & mangold
- Råraka på rotfrukter med vitlöksyoghurt
- Rostad rotpersilja & potatis
- Foliebakad rotpersilja/palsternacka
- Rotpersilja, äpple & grädde
- Rostade rotfrukter med gremolata
- Rotfruktsrårakor med curry & vitlöksyoghurt
- Rostad rotpersilja & potatis
- Ugnsstekt palsternacka med äpple och blekselleri
- Rotpersilja med svamp och lök
- Rotpersiljesoppa med vitlök
Lite annat
Rotpersilja/Persiljerot
Rotpersilja, eller persiljerot, är en förädling av vanlig bladpersilja. Den är mindre än palsternackan, med något...