Rotpersilja/Persiljerot
Rotpersilja, eller persiljerot, är en förädling av vanlig bladpersilja. Den är mindre än palsternackan, med något gulvitare färg och med en nacke som direkt går över i blasten. Den kom till Sverige på 1700-talet.
I smaken påminner rotpersiljan om selleri. Bladens smak däremot påminner om persilja.
Förvaring
Förvara rotpersilja i kylen, gärna i plast eller fuktig handduk. Puread, förvälld eller tillagad rotpersilja går bra att frysa.
Säsong
I Sverige skördas ekologisk rotpersilja från juli till oktober/ november. Går bra att lagra och kan därför finnas tillgänglig en bit in på senvintern.
Passar med
Rotpersiljan passar exempelvis med andra rotfrukter, citron, honung, örter, vitlök.
17 recept med Rotpersilja
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Soppa på rotpersilja
- Pumpa och rotpersilja i ugn
- Rotfruktssoppa
- Honungsbakad rotpersilja
- Stekt rotpersilja & mangold
- Råraka på rotfrukter med vitlöksyoghurt
- Rostad rotpersilja & potatis
- Foliebakad rotpersilja/palsternacka
- Rotpersilja, äpple & grädde
- Rostade rotfrukter med gremolata
- Rotfruktsrårakor med curry & vitlöksyoghurt
- Rostad rotpersilja & potatis
- Ugnsstekt palsternacka med äpple och blekselleri
- Rotpersilja med svamp och lök
- Rotpersiljesoppa med vitlök