Lökomelett med parmesanskal
1 PORTION
2 ägg
salt och svartpeppar
2 msk olivolja
1 liten gul lök, tunt skivad
1 purjolök (den vita delen), tunt skivad
50 g parmesanost, riven
Vispa ihop äggen med en gaffel i en skål. Smaksätt med salt och peppar.
Hetta upp olja i en teflonpanna, ca 20 cm i diameter. Tillsätt lök och purjolök. Låt fräsa mjukt utan att det tar färg. Häll över äggen, sänk värmen och låt steka tills undersidan har fått fin färg. Vänd omeletten och stek den andra sidan. Lägg över omeletten på en tallrik.
Torka stekpannan ren och sätt den på låg värme. Strö ut parmesanost i ett jämnt lager i pannan. Värm tills osten har smält ihop, ca 1 minut. Lyft försiktigt upp parmesanskalet med en stekspade och lägg det på en skärbräda. Lägg omeletten ovanpå och rulla ihop. Arbeta snabbt så att inte parmesanosten hinner stelna. Skär i skivor med en vass kniv innan parmesanosten stelnar. Ät omeletten på en gång eller servera den kall.
160 recept med Gul lök & Purjolök
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Soppa på jättelök
- Oklassiska kåldolmar
- Svamp- och lök-tarte tatin
- Kryddinlagda grönsaker
- Niinas enkla löksoppa
- Tomatsoppa med rosmarin och purjolök
- Enkel purjolökssoppa
- Karamelliserad gul lök
- Ingefärsslungade morötter med purjolök
- Potatis och purjolökstortilla med dill
- Grönsakspaj med purjolök & mangold
- Purjolökssoppa
- Kryddig spenat
- Potatis- & purjolökssoppa
- Inlagd gul lök med koriander och citron
- Gurksallad med druvor & mynta
- Tomatsallad med hirs & trädgårdsörter
- Mangold med tomatsallad & kapris
- Zucchinisallad med oregano & ättika
- Tomatsalsa med zucchini & koriander
- Zucchini med kokos & basilika
- Gratinerad tomat, zucchini & pasta
- Broccoli- & potatissoppa med mangold
- Croissant med krämiga champinjoner & lagrad ost
- Ugnsbakad zucchini med fetaost & tomater
- Mangold- & lökpaj
- Lökcrème med timjan
- Picklad västeråsgurka med lime & svartpeppar
- Fänkål med krondill & tomat
- Gröna grillspett med soja & sesam
- Tomat- & gurksallad
- Rotpersilja, äpple & grädde
- Christians tomat- & zucchinipaket
- Mangoldwok med soja & sesam
- Blomkålsris med purjo & zucchini
- Tomatsallad med mild lök & grov senap
- Lökpaj med mangold
- Tomatsallad med grön parmesanmajonnäs
- Snabb kokoscurry med jordärtskocka
- Rödbetsbiffar med svarta bönor & valnötter
- Grön wok med pak choy
- Lökpaj med mangold
- Savojkål med äpple & senapsgrädde
- Tomatsalsa med bönor & zucchini
- Palsternackssoppa med äpple & potatis
- Gräddig purjolökssås med fänkålsfrön
- Risone med broccoli & spenat
- Bönsallad med tomat & zucchini
- Broccoli, nudlar & ägg
- Smörslungad morot med äpple & lök
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Mangold, bönor & stekt ägg
- Tomatsallad med senapspicklad lök
- Senapspicklad lök
- Friterad lök
- Lök- & kaprisvinägrett
- Ugnsbakad lök med äpple & timjan
- Tomatsoppa med morot & kikärter
- Krämig mangold med äpple & purjolök
- Potatisgratäng med tomat
- Kålrabbi med babyspenat & valnötsdressing
- Thaicurry med broccoli
- Mustig kålsoppa med lök
- Fylld portabello med paprika & bulgur
- Ägghalvor med smörkokta bönor
- Krämig bönsallad med citron
- Vitkålssallad med bönor & morot
- Kinakål med brynt smör & soja
- Indisk linsgryta med blomkål & tomater
- Purjo- och blomkålssoppa
- Dinkelcrêpes med svamp & örter
- Grönpepparsmör
- Potatis- och purjolökssoppa
- Ugnsstekt lök med vitt vin och smör
- Potatis-, palsternacks- och purjolökssoppa
- Inlagd purjolök
- Knippad färsk lök med persilja och citron
- Ugnsstekt jordärtskocka och lök med rotsellericrème
- Ugnsstekt jordärtskocka med purjolök och grönkål
- Ugnsstekt lök med äpple
- Tomat- och purjolöksragu med spenat
- Tarte tatin på purjolök
- Svartrot med äpple och smålök
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartgrillad purjolök med provensalskt smör
- Rödvinskokta lökar med jordärtskocka
- Rödbetssallad med purjolök och dill
- Purjolöksrullar med getost och rucola
- Pomerans- och citronbräserad purjolök med getost
- Pocherad purjolök med stekt bröd, spräckt yogurt och örter
- Peters russinlökar
- Pasta med krämig purjolök- och citronsås
- Paprika-, tomat- och lökkompott
- Palsternacks-, potatis- och purjolökssoppa
- Mjölksyrad lök med dill och äpple
- Kyld potatissoppa
- Löksallad
- Lökragu med grönkål eller savojkål
- Lökmarmelad
- Lökchutney med apelsin och chili
- Lök- och äppelragu
- Lök- och tomatcurry
- Krämig pastasallad med purjolök, morot och dill
- Klar purjolöks- & potatissoppa
- Isad lök- och kålsoppa
- Ingelas potatis- och purjolökssoppa
- Grönsaksfyllda lökdolmar
- Gräddkokt purjolök med tomat och dill
- Grundrecept risotto
- Grillad lök i folie
- Fyllda lökar med getost och basilika
- Friterade lökringar
- Friterad lök
- Frasig purjolöksflarn
- Buljongkokt purjolök med senapsmajonnäs
- Honungsrostad lök med ingefära
- Löksoppa med varma ostmackor
- Lök- och citronmarmelad
Fisk
- Ugnsbakad fisk med smörkokt purjolök
- Ugnsbakad torsk med dill & ansjovis
- Musslor, fänkål & grädde
- Mangold med sardellsmör & lök
- Tonfiskröra med zucchini
- Currygratinerad torsk med blomkål
- Halstrad lax med asiatisk coleslaw
- Ugnsstekt lax med smörslungad purjolök och spenat
- Stekt strömming med purjolök och tomat
- Smördegsflarn med purjolök och rökt lax
- Gratinerad spätta med tomat och purjolök
- Gratinerad fisk med tomat
Kött
- Kroppkakor med ost och baconfyllning
- Pasta med zucchini & salsiccia
- Grillspett med palsternacka och korv
- Gräddig färspanna med vitkål & persilja
- Hel kyckling med paprika & mandel
- Ugnspannkaka med champinjoner & bacon
- Morotssoppa med timjan & isterband
- Viltfärs med syrad grädde och jordärtskocka
- Lammfärs med blomkål & lök
- Pasta med purjo och rökt sidfläsk
- Stekt fläsk med löksås
- Potatis- och purjolökssoppa
- Jordärtskocks- och purjolökssoppa
- Gratinerad purjolök
- Smördegsflarn med lök och rökt sidfläsk
Purjolök
Purjolöken kom med romarna till Storbritannien där den blev populär bland den keltiska befolkningen, den är...