Meny

Brända rödbetor med radicchio och lök

4 PORTIONER

3–4 rödbetor (400 g)
grovt salt
1 pkt ekologisk bacon
2–3 lökar, fint strimlade (300 g)
2 vitlöksklyftor, krossade
1 kvist rosmarin
2 msk olivolja
1 radicchio, grovt skuren
3 msk rödvinsvinäger
salt och svartpeppar
2 kvistar persilja

Sätt ugnen på 250°.

Borsta rödbetorna rena och lägg på en bädd av grovt salt i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen tills dess att rödbetorna är svarta och att rött skum bubblar ut när du sticker i dem, ca 1 timme. Ta ut och låt svalna lite innan du skalar/bryter av det yttre höljet.

Fräs bacon i en tjockbottnad gryta eller kastrull. Häll bort det första fettet som utsöndras. Tillsätt lök, vitlök, rosmarin och olivolja. Låt fräsa under lock i 20 minuter. Tillsätt radicchio och vinäger. Rör runt, salta och peppra.

Lägg i rödbetorna, skurna i grova bitar, och strö över lite plockade persiljeblad.

Gott till kokt fisk eller fågel, eller som en mindre rätt för sig själv.

Recept: Petter Nilsson

Tips radicchio & rödbeta

Grönt

Rödbeta

Rödbetan kommer ur mangolden som kommer ur strandbetan. Den fanns under 200-talet e.Kr. i Italien som vit och röd...