Rödbeta
Rödbetan kommer ur mangolden som kommer ur strandbetan. Den fanns under 200-talet e.Kr. i Italien som vit och röd. Senare kom både gula, vit-röd-randiga och de nya sorterna sockerbeta och foderbeta. En viss smakskillnad finns mellan de olika betorna. Till Norden kom den under 1400-talet.
Koka rödbetan med skalet och ett par centimeter av rotspetsen kvar, annars tappar den färg och smak. Bladen kan användas på samma sätt som spenat.
Läs också Gunilla Kinn Bloms artikel “En färgstark historia” här nedan som publicerades i Ekolådans Veckobrev 51/2011.
Förvaring
Förvara rödbetor i kylen, gärna i plast eller fuktig handduk. Förvällda eller tillagade rödbetor går bra att frysa.
Säsong
I Sverige skördas ekologiska rödbetor med blast från juni till september. Betor för lagring skördas från juli till oktober/november. Finns att köpa i affären långt in på senvintern.
Passar med
Rödbetor passar exempelvis med smör, balsamvinäger, rostade pinje- eller pistaschnötter, parmesanost, honung, hackad färsk rosmarin, getost, fetaost, ättika, rucola, pepparrot, citron.
94 recept med Rödbeta
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Ugnsbakad beta med svamp- och baconfräs
- Rödbetsbiffar med chili
- Rödbetssoppa
- Sallad på beta och apelsin
- Rårakor på rödbeta och jordärtskocka
- Mangold med ugnsstekta rödbetor
- Rödbetshummus
- Rödbetssoppa
- Grönsakssoppa med sötpotatis och rödbetor
- Färsbiffar med betor eller morötter
- Rödbetssaft med blodapelsin
- Rödbetssallad
- Rödbetsplättar
- Rödbetssallad med apelsin
- Rödbetssoppa med smörgåskrasse
- Hummus på rödbetor
- Coleslaw med betor & pecorino
- Vitlöksstekt svamp med rödbetor & halloumi
- Fruktig rödbetsjuice med sting
- Mangold & rödbeta med krispigt bovete
- Kalljästa rödbetsfrallor
- Rödbetstartar med tofu & senap
- Rödbetor och sallad i dillsmör
- Rödbetor med sesam & pumpakärnor
- Gratinerade rödbetor med getost & brödkrisp
- Picklade polkabetor
- Rödbetssoppa med färskost och smörgåskrasse
- Rödbetscrème med cashewnötter
- Toms rödbetssoppa
- Tareqs rödbetssoppa
- Stekta rödbetor med pak choy
- Smördegsöverbakade rödbetor
- Saltbakade rödbetor med äpple, hasselnötter och brynt smör
- Sallad med betor och skärbönor
- Rödbetssoppa
- Rödbetssallad med äpple och balsamvinäger
- Rödbetssallad med spenat- eller grönkålssallad
- Rödbetssallad med purjolök och dill
- Rödbetsrösti med balsamvinäger och rucola
- Rödbetsremoulade med kapris
- Rödbetsremoulade
- Rödbetscarpaccio med balsamvinägrett
- Rödbetsbuljong med getostmacka
- Rödbetor med romansallat och vitlök
- Rödbetor med mejram- och balsamvinägrett
- Rödbetor med getostcrème
- Råstekt potatis med rödbetor
- Rårakor med rödbetor och getost
- Råmarinerade rödbetor
- Rostade rödbetor med basilika och balsamvinäger
- Peters kalla borsjtj
- Mozzarellagratinerade rödbetor
- Marinerade rödbetor
- Koriandermarinerade rödbetor
- Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
- Ingelas inlagda rödbetor
- Indiska rödbetor med kokos
- Honungsstekta rödbetor med pepparrotscrème
- Honungsmarinerade betor med grönmögelost
- Gulbetssoppa med räkor
- Frasiga rödbetor med getost
- Elias snabbpicklade rödbetor
- Sallad med marinerade rödbetor
- Dinkelsallad med rödlöksvinägrett och ugnsstekta rödbetor
- Carpaccio på långa rödbetor med krassecrème
- Bästa rödbetsröran
- Betor med spenat och citronvinägrett
- Betor med pistaschnötter och fetaost
- Rödbets- och rucolasallad
- Rödbetssoppa med fetaost
- Rödbetstzatziki
Kött
- Riviga biffar med morot eller betor
- Lammfärsbiffar med rödbetor & rosmarin
- Sallad med rödbetor, stekt fläsk och parmesan
- Sallad med betor, getostcrème och citronolja
- Rödbetor med fetaost och bacon
- Linsragu med betor och rökt sidfläsk
- Lammfärsbiffar med gulbetor och rosmarin
- Kokta rödbetor med getost och merguez
- Gulbetsgratäng med bacon
- Brända rödbetor med radicchio och lök