Meny

Rödbeta

Rödbetan kommer ur mangolden som kommer ur strandbetan. Den fanns under 200-talet e.Kr. i Italien som vit och röd. Senare kom både gula, vit-röd-randiga och de nya sorterna sockerbeta och foderbeta. En viss smakskillnad finns mellan de olika betorna. Till Norden kom den under 1400-talet.

Koka rödbetan med skalet och ett par centimeter av rotspetsen kvar, annars tappar den färg och smak. Bladen kan användas på samma sätt som spenat.

Läs också Gunilla Kinn Bloms artikel “En färgstark historia” här nedan som publicerades i Ekolådans Veckobrev 51/2011.

Förvaring

Förvara rödbetor i kylen, gärna i plast eller fuktig handduk. Förvällda eller tillagade rödbetor går bra att frysa.

Säsong

I Sverige skördas ekologiska rödbetor med blast från juni till september. Betor för lagring skördas från juli till oktober/november. Finns att köpa i affären långt in på senvintern.

Passar med

Rödbetor passar exempelvis med smör, balsamvinäger, rostade pinje- eller pistaschnötter, parmesanost, honung, hackad färsk rosmarin, getost, fetaost, ättika, rucola, pepparrot, citron.

Tips rödbeta

Grönt