Meny

Fänkål med dill och citron

2–3 PORTIONER

2 små fänkålsstånd
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
lite färskpressad citron
2 msk grovhackad färsk dill
1/2 dl vatten
salt och peppar

Skär bort eventuella bruna fläckar på fänkålen med en potatisskalare eller kniv. Halvera fänkålen och skär bort den hårda stammen. Skär varje halva i 3 klyftor.

Stek fänkålsklyftorna i olja i en kastrull eller stekpanna tills de fått lite färg, ca 5 minuter. Sänk värmen och låt steka i ytterligare 15 minuter. Vänd runt fänkålen då och då. Låt vitlök, citronsaft och dill fräsa med de sista minuterna. Häll i vatten och låt sjuda tills nästan allt vatten har dunstat och fänkålen är mjuk, ca 10 minuter.

Gott till exempelvis fisk.

Tips fänkål

Fänkål

Fänkål finns i en kryddvariant där det främst är de torkade fröna som används. De dilliknande bladen får ibland...