Persiljepesto
1 sats
1 knippe persilja
2 vitlöksklyftor
1 ½ dl solrosfrön
1–2 dl olivolja
½ citron, saften
salt
Hacka persilja och vitlök i små bitar. Rosta solrosfrön i en torr stekpanna tills de fått färg, håll koll så att solrosfröna inte bränns. Låt svalna helt.
Mixa allt tillsammans med olivolja och citronsaft till önskad textur, börja med 1 dl olivolja och häll i mer vid behov. Smaksätt med salt och eventuellt mer vitlök.
Förvara allt i en burk med tätslutande lock. Använd som pesto, till exempel på bröd, med potatis eller pasta.
Recept: Niina Snijder
25 recept med Persilja
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Persiljepesto
- Stekt zucchini med yoghurt & chimichurri
- Bakad palsternacka med persiljepesto
- Fried rice med pumpa och hasselnötter
- Zucchinisoppa med alger, persilja och smörstekt savojkål
- Vitkålssallad med morot och persilja
- Svartrot med persilja och citron
- Svartrot med brynt smör och persilja
- Persiljefrästa rotfrukter med äpple
- Löksallad
- Ljumma skärbönor med kapris och persilja
- Citronpesto
Persilja
Persiljan kommer från södra Europa och har länge uppskattats för sina medicinska egenskaper, och sedan medeltiden...