Vassilis moussaka
4 PORTIONER
1 aubergine
ca 1/2 dl olivolja
salt och peppar
KÖTTFÄRSSÅS:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
400 g nötfärs
1 burk krossade tomater
1 tsk malen kanel
oregano, salt och peppar
SÅS:
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1/2 dl vetemjöl
4 ägg
Sätt ugnen på 175°.
Skär auberginen i ca 5 mm tjocka skivor på längden. Stek dem gyllenbruna i olivolja i en het stekpanna. Salta och peppra. Lägg över på ett fat.
Fräs lök och vitlök i olja i en gryta eller stor stekpanna. Lägg i färsen och bryn under omrörning. Tillsätt tomater och kanel. Koka ihop till en ganska torr köttfärssås. Smaksätt med oregano, salt och peppar.
Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen. Vispa ihop mjöl och ägg i en bunke. Vispa ner blandningen i den varma gräddmjölken. Värm tills såsen tjocknar (ska ej koka). Smaksätt med salt och peppar.
Varva aubergineskivor och köttfärs i en ugnssäker form. Häll över såsen och grädda i ugnen tills moussakan har fått fin färg, ca 30 minuter.
54 recept med Aubergine
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Auberginepinsa
- Grillad aubergine med grillost och örter
- Grönsaksgryta med aubergin och basilika
- Höstgryta
- Tomat- och auberginegryta
- Vegansk “katsu curry” med aubergine
- Inlagd aubergine med chili & vitlök
- Baba ganoush – krämig aubergineröra
- Aubergine med mangold & salvia
- Pastasås med aubergine & tomater
- Stekt aubergine med riven blomkål & russin
- Rostad aubergine med tomatsalsa
- Auberginecurry med mangold och russin
- Rostad blomkål & aubergine i pitabröd
- Aubergine- & tomatragu med bönor
- Parmesangratinerad aubergine & svamp
- Hummus med aubergine
- Auberginecrème med kapris
- Gratinerad aubergine med fetaost
- Ugnsstekt blomkål med aubergine och tapenade
- Ugnsstekta tomater med aubergine och getost
- Tomat- och auberginegryta
- Aubergine- och tomatragu
- Ugnsstekt aubergine och/eller zucchini med kikärtor och spiskummin
- Ugnsstekt aubergine med honung och chili
- Ugnsstekt aubergine med linssallad
- Tomat- och auberginesås
- Honungsmarinerade auberginer
- Gratinerad aubergine med chili och tomat
- Caponata
- Sallad med tomat och aubergine
- Aubergineragu med nypon
- Auberginekräm med rostad paprika och grillat bröd
- Auberginekaviar
- Auberginecrostini med färskost
- Auberginecrème med citron och koriander
- Aubergine på smördeg
- Aubergine- och zucchinigryta
- Aubergine- och zucchinigratäng med ricotta och körsbärstomater
- Aubergine- och tomatsås
- Gratinerad aubergine, zucchini och tomat
- Aubergine- och tomatris
- Stekt aubergine med mynta
Lite annat
Aubergine
Den mörkvioletta auberginen är den som är allra vanligast hos oss, men den finns i en mängd färger och former.