Meny
eggplant-1707629_1920

Vassilis moussaka

4 PORTIONER

1 aubergine
ca 1/2 dl olivolja
salt och peppar

KÖTTFÄRSSÅS:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
400 g nötfärs
1 burk krossade tomater
1 tsk malen kanel
oregano, salt och peppar

SÅS:
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1/2 dl vetemjöl
4 ägg

Sätt ugnen på 175°.

Skär auberginen i ca 5 mm tjocka skivor på längden. Stek dem gyllenbruna i olivolja i en het stekpanna. Salta och peppra. Lägg över på ett fat.

Fräs lök och vitlök i olja i en gryta eller stor stekpanna. Lägg i färsen och bryn under omrörning. Tillsätt tomater och kanel. Koka ihop till en ganska torr köttfärssås. Smaksätt med oregano, salt och peppar.

Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen. Vispa ihop mjöl och ägg i en bunke. Vispa ner blandningen i den varma gräddmjölken. Värm tills såsen tjocknar (ska ej koka). Smaksätt med salt och peppar.

Varva aubergineskivor och köttfärs i en ugnssäker form. Häll över såsen och grädda i ugnen tills moussakan har fått fin färg, ca 30 minuter.

Tips aubergine

Aubergine

Den mörkvioletta auberginen är den som är allra vanligast hos oss, men den finns i en mängd färger och former.