Aubergine
Den mörkvioletta auberginen är den som är allra vanligast hos oss, men den finns i en mängd färger och former. Liten, oval och vit är en av dem – och det är också den som är upphovet till att auberginen även bär namnet äggplanta. Sannolikt har auberginen sina rötter i Indien eller Kina, där den än idag används ungefär som vi använder potatis.
Det vita fruktköttet är poröst och ganska löst och måste tillagas för att komma till sin rätt.
Förvaring
Aubergine är känslig för kyla. Förvara den i plastpåse längst ner i kylen. Tillagad aubergine går bra att frysa.
Säsong
Eftersom aubergine är frostkänslig och mycket värmekrävande är det få som odlar den storskaligt i Sverige. De ekologiskt odlade auberginerna kommer istället från frilandsodlingar och ouppvärmda växthus i södra Europa (året runt) eller uppvärmda växthus i Holland (april till oktober).
Passar med
Aubergine passar med exempelvis zucchini, paprika, tomat, blomkål, mangold, rucola, chili, örter, lök, vitlök, pasta, lamm, kyckling, fisk och grillat.
55 recept med Aubergine
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Auberginegryta
- Auberginepinsa
- Grillad aubergine med grillost och örter
- Grönsaksgryta med aubergin och basilika
- Höstgryta
- Tomat- och auberginegryta
- Vegansk “katsu curry” med aubergine
- Inlagd aubergine med chili & vitlök
- Baba ganoush – krämig aubergineröra
- Aubergine med mangold & salvia
- Pastasås med aubergine & tomater
- Stekt aubergine med riven blomkål & russin
- Rostad aubergine med tomatsalsa
- Auberginecurry med mangold och russin
- Rostad blomkål & aubergine i pitabröd
- Aubergine- & tomatragu med bönor
- Parmesangratinerad aubergine & svamp
- Hummus med aubergine
- Auberginecrème med kapris
- Gratinerad aubergine med fetaost
- Ugnsstekt blomkål med aubergine och tapenade
- Ugnsstekta tomater med aubergine och getost
- Tomat- och auberginegryta
- Aubergine- och tomatragu
- Ugnsstekt aubergine och/eller zucchini med kikärtor och spiskummin
- Ugnsstekt aubergine med honung och chili
- Ugnsstekt aubergine med linssallad
- Tomat- och auberginesås
- Honungsmarinerade auberginer
- Gratinerad aubergine med chili och tomat
- Caponata
- Sallad med tomat och aubergine
- Aubergineragu med nypon
- Auberginekräm med rostad paprika och grillat bröd
- Auberginekaviar
- Auberginecrostini med färskost
- Auberginecrème med citron och koriander
- Aubergine på smördeg
- Aubergine- och zucchinigryta
- Aubergine- och zucchinigratäng med ricotta och körsbärstomater
- Aubergine- och tomatsås
- Gratinerad aubergine, zucchini och tomat
- Aubergine- och tomatris
- Stekt aubergine med mynta