Meny

Aubergine

Den mörkvioletta auberginen är den som är allra vanligast hos oss, men den finns i en mängd färger och former. Liten, oval och vit är en av dem – och det är också den som är upphovet till att auberginen även bär namnet äggplanta. Sannolikt har auberginen sina rötter i Indien eller Kina, där den än idag används ungefär som vi använder potatis.

Det vita fruktköttet är poröst och ganska löst och måste tillagas för att komma till sin rätt.

Förvaring

Aubergine är känslig för kyla. Förvara den i plastpåse längst ner i kylen. Tillagad aubergine går bra att frysa.

Säsong

Eftersom aubergine är frostkänslig och mycket värmekrävande är det få som odlar den storskaligt i Sverige. De ekologiskt odlade auberginerna kommer istället från frilandsodlingar och ouppvärmda växthus i södra Europa (året runt) eller uppvärmda växthus i Holland (april till oktober).

Passar med

Aubergine passar med exempelvis zucchini, paprika, tomat, blomkål, mangold, rucola, chili, örter, lök, vitlök, pasta, lamm, kyckling, fisk och grillat.

Tips aubergine

Allt om frukt och grönsaker I Råvaruskolan hittar du allt du behöver veta om våra grönsaker och frukter; var de har sitt ursprung, hur de bäst förvaras och när, hur och tillsammans med vad de är som godast.