Meny

Auberginekaviar

1 SATS

1 aubergine, ca 300 g
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
1 msk olivolja
4 stora färska basilikablad, hackade
salt och peppar

Halvera auberginen på längden. Lägg halvorna på en plåt, strö över lite salt och låt stå i ca 30 minuter för att dra ut beskan.

Sätt ugnen på 175°.

Torka av och rosta auberginehalvornas snittytor gyllenbruna i en het stekpanna utan fett. Lägg över dem på plåten igen och ställ in i ugnen tills de har blivit mjuka, ca 30 minuter. Ta ut dem och låt svalna. Skrapa ur aubergineköttet ur skalen.

Fräs vitlöken mjuk i olivolja i en kastrull utan att den får färg. Lägg i aubergineköttet och låt fräsa på låg värme i ca 10 minuter. Mixa aubergineblandningen tillsammans med basilika slätt med en stavmixer. Smaksätt med salt och peppar. Servera på rostat bröd, som dipp eller som tillbehör till kött eller fisk.

Tips aubergine

Aubergine

Den mörkvioletta auberginen är den som är allra vanligast hos oss, men den finns i en mängd färger och former.