Auberginekaviar
1 SATS
1 aubergine, ca 300 g
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
1 msk olivolja
4 stora färska basilikablad, hackade
salt och peppar
Halvera auberginen på längden. Lägg halvorna på en plåt, strö över lite salt och låt stå i ca 30 minuter för att dra ut beskan.
Sätt ugnen på 175°.
Torka av och rosta auberginehalvornas snittytor gyllenbruna i en het stekpanna utan fett. Lägg över dem på plåten igen och ställ in i ugnen tills de har blivit mjuka, ca 30 minuter. Ta ut dem och låt svalna. Skrapa ur aubergineköttet ur skalen.
Fräs vitlöken mjuk i olivolja i en kastrull utan att den får färg. Lägg i aubergineköttet och låt fräsa på låg värme i ca 10 minuter. Mixa aubergineblandningen tillsammans med basilika slätt med en stavmixer. Smaksätt med salt och peppar. Servera på rostat bröd, som dipp eller som tillbehör till kött eller fisk.
55 recept med Aubergine
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Auberginegryta
- Auberginepinsa
- Grillad aubergine med grillost och örter
- Grönsaksgryta med aubergin och basilika
- Höstgryta
- Tomat- och auberginegryta
- Vegansk “katsu curry” med aubergine
- Inlagd aubergine med chili & vitlök
- Baba ganoush – krämig aubergineröra
- Aubergine med mangold & salvia
- Pastasås med aubergine & tomater
- Stekt aubergine med riven blomkål & russin
- Rostad aubergine med tomatsalsa
- Auberginecurry med mangold och russin
- Rostad blomkål & aubergine i pitabröd
- Aubergine- & tomatragu med bönor
- Parmesangratinerad aubergine & svamp
- Hummus med aubergine
- Auberginecrème med kapris
- Gratinerad aubergine med fetaost
- Ugnsstekt blomkål med aubergine och tapenade
- Ugnsstekta tomater med aubergine och getost
- Tomat- och auberginegryta
- Aubergine- och tomatragu
- Ugnsstekt aubergine och/eller zucchini med kikärtor och spiskummin
- Ugnsstekt aubergine med honung och chili
- Ugnsstekt aubergine med linssallad
- Tomat- och auberginesås
- Honungsmarinerade auberginer
- Gratinerad aubergine med chili och tomat
- Caponata
- Sallad med tomat och aubergine
- Aubergineragu med nypon
- Auberginekräm med rostad paprika och grillat bröd
- Auberginekaviar
- Auberginecrostini med färskost
- Auberginecrème med citron och koriander
- Aubergine på smördeg
- Aubergine- och zucchinigryta
- Aubergine- och zucchinigratäng med ricotta och körsbärstomater
- Aubergine- och tomatsås
- Gratinerad aubergine, zucchini och tomat
- Aubergine- och tomatris
- Stekt aubergine med mynta
Lite annat
Aubergine
Den mörkvioletta auberginen är den som är allra vanligast hos oss, men den finns i en mängd färger och former.