Gratinerad aubergine med chili och tomat
2 PORTIONER
1 aubergine, ca 300 g
ett par nypor salt
ca 3/4 dl olivolja
1 vitlöksklyfta, krossad
1 tsk finhackad chili eller 1/2 tsk sambal oelek
1 burk hela tomater, ca 400 g
2 msk hackad persilja
5 stora färska basilikablad, strimlade
en nypa strösocker
3/4 dl riven parmesanost
Skär auberginen i ca 5 mm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt, strö över salt och låt stå i ca 30 minuter för att dra ut beskan.
Klappa aubergineskivorna torra med hushållspapper. Stek skivorna gyllenbruna i lite av olivoljan i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
Sätt ugnen på 200°.
Värm resternade olivolja tillsammans med vitlök och sambal oelek i en kastrull. Tillsätt tomater när vitlöken börjar få färg och låt sjuda under lock i 10 minuter. Rör om då och då. Ta bort kastrullen från värmen, lyft upp vitlöken och rör ner persilja och basilika. Smaksätt med en nypa socker och salt.
Bottna en liten ugnssäker form med hälften av tomatsåsen. Lägg på ett lager aubergine. Häll över resterande tomatsås och lägg de återstående aubergineskivorna ovanpå. Strö över parmesanost och gratinera i ugnen tills osten har fått färg, 20-30 minuter. Låt vila i några minuter innan den ska serveras. Gott som tillbehör till exempelvis ugnsstekt kyckling.
55 recept med Aubergine
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Auberginegryta
- Auberginepinsa
- Grillad aubergine med grillost och örter
- Grönsaksgryta med aubergin och basilika
- Höstgryta
- Tomat- och auberginegryta
- Vegansk “katsu curry” med aubergine
- Inlagd aubergine med chili & vitlök
- Baba ganoush – krämig aubergineröra
- Aubergine med mangold & salvia
- Pastasås med aubergine & tomater
- Stekt aubergine med riven blomkål & russin
- Rostad aubergine med tomatsalsa
- Auberginecurry med mangold och russin
- Rostad blomkål & aubergine i pitabröd
- Aubergine- & tomatragu med bönor
- Parmesangratinerad aubergine & svamp
- Hummus med aubergine
- Auberginecrème med kapris
- Gratinerad aubergine med fetaost
- Ugnsstekt blomkål med aubergine och tapenade
- Ugnsstekta tomater med aubergine och getost
- Tomat- och auberginegryta
- Aubergine- och tomatragu
- Ugnsstekt aubergine och/eller zucchini med kikärtor och spiskummin
- Ugnsstekt aubergine med honung och chili
- Ugnsstekt aubergine med linssallad
- Tomat- och auberginesås
- Honungsmarinerade auberginer
- Gratinerad aubergine med chili och tomat
- Caponata
- Sallad med tomat och aubergine
- Aubergineragu med nypon
- Auberginekräm med rostad paprika och grillat bröd
- Auberginekaviar
- Auberginecrostini med färskost
- Auberginecrème med citron och koriander
- Aubergine på smördeg
- Aubergine- och zucchinigryta
- Aubergine- och zucchinigratäng med ricotta och körsbärstomater
- Aubergine- och tomatsås
- Gratinerad aubergine, zucchini och tomat
- Aubergine- och tomatris
- Stekt aubergine med mynta
Lite annat
Aubergine
Den mörkvioletta auberginen är den som är allra vanligast hos oss, men den finns i en mängd färger och former.