Meny

Gratinerad aubergine med chili och tomat

2 PORTIONER

1 aubergine, ca 300 g
ett par nypor salt
ca 3/4 dl olivolja
1 vitlöksklyfta, krossad
1 tsk finhackad chili eller 1/2 tsk sambal oelek
1 burk hela tomater, ca 400 g
2 msk hackad persilja
5 stora färska basilikablad, strimlade
en nypa strösocker
3/4 dl riven parmesanost

Skär auberginen i ca 5 mm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt, strö över salt och låt stå i ca 30 minuter för att dra ut beskan.

Klappa aubergineskivorna torra med hushållspapper. Stek skivorna gyllenbruna i lite av olivoljan i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.

Sätt ugnen på 200°.

Värm resternade olivolja tillsammans med vitlök och sambal oelek i en kastrull. Tillsätt tomater när vitlöken börjar få färg och låt sjuda under lock i 10 minuter. Rör om då och då. Ta bort kastrullen från värmen, lyft upp vitlöken och rör ner persilja och basilika. Smaksätt med en nypa socker och salt.

Bottna en liten ugnssäker form med hälften av tomatsåsen. Lägg på ett lager aubergine. Häll över resterande tomatsås och lägg de återstående aubergineskivorna ovanpå. Strö över parmesanost och gratinera i ugnen tills osten har fått färg, 20-30 minuter. Låt vila i några minuter innan den ska serveras. Gott som tillbehör till exempelvis ugnsstekt kyckling.

Tips aubergine

Aubergine

Den mörkvioletta auberginen är den som är allra vanligast hos oss, men den finns i en mängd färger och former.