Caponata
4 PORTIONER
2 auberginer
1/2 tsk salt
ca 1 dl olivolja
salt och peppar
2 gula lökar, grovhackade
2 stora vitlöksklyftor, hackade
2 dl passerade tomater
2 stjälkar blekselleri, grovhackade
50 g gröna oliver
2 msk kapris
1 msk hackad färsk basilika
1 msk hackad bladpersilja
3/4 dl rödvinsvinäger
Skär auberginerna i 2 cm stora tärningar. Lägg dem i en sil, strö över salt och låt dra i minst 30 minuter.
Spola hastigt av auberginerna och klappa dem torra med hushållspapper. Stek dem gyllenbruna i hälften av olivoljan i en riktigt het stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Salta och peppra.
Häll resterande olivolja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt lök och vitlök. Värm sakta. Låt fräsa i 10 minuter utan att de får färg. Tillsätt tomat, selleri, oliver, kapris och örter. Koka upp. Häll i vinäger och låt sjuda under lock i 10–15 minuter. Ta kastrullen av värmen och vänd försiktigt ner auberginerna. Smaksätt med salt och peppar.
56 recept med Aubergine
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Bakad aubergineröra
- Auberginegryta
- Auberginepinsa
- Grillad aubergine med grillost och örter
- Grönsaksgryta med aubergin och basilika
- Höstgryta
- Tomat- och auberginegryta
- Vegansk “katsu curry” med aubergine
- Inlagd aubergine med chili & vitlök
- Baba ganoush – krämig aubergineröra
- Aubergine med mangold & salvia
- Pastasås med aubergine & tomater
- Stekt aubergine med riven blomkål & russin
- Rostad aubergine med tomatsalsa
- Auberginecurry med mangold och russin
- Rostad blomkål & aubergine i pitabröd
- Aubergine- & tomatragu med bönor
- Parmesangratinerad aubergine & svamp
- Hummus med aubergine
- Auberginecrème med kapris
- Gratinerad aubergine med fetaost
- Ugnsstekt blomkål med aubergine och tapenade
- Ugnsstekta tomater med aubergine och getost
- Tomat- och auberginegryta
- Aubergine- och tomatragu
- Ugnsstekt aubergine och/eller zucchini med kikärtor och spiskummin
- Ugnsstekt aubergine med honung och chili
- Ugnsstekt aubergine med linssallad
- Tomat- och auberginesås
- Honungsmarinerade auberginer
- Gratinerad aubergine med chili och tomat
- Caponata
- Sallad med tomat och aubergine
- Aubergineragu med nypon
- Auberginekräm med rostad paprika och grillat bröd
- Auberginekaviar
- Auberginecrostini med färskost
- Auberginecrème med citron och koriander
- Aubergine på smördeg
- Aubergine- och zucchinigryta
- Aubergine- och zucchinigratäng med ricotta och körsbärstomater
- Aubergine- och tomatsås
- Gratinerad aubergine, zucchini och tomat
- Aubergine- och tomatris
- Stekt aubergine med mynta
Lite annat

Aubergine
Den mörkvioletta auberginen är den som är allra vanligast hos oss, men den finns i en mängd färger och former.