Meny

Caponata

4 PORTIONER

2 auberginer
1/2 tsk salt
ca 1 dl olivolja
salt och peppar
2 gula lökar, grovhackade
2 stora vitlöksklyftor, hackade
2 dl passerade tomater
2 stjälkar blekselleri, grovhackade
50 g gröna oliver
2 msk kapris
1 msk hackad färsk basilika
1 msk hackad bladpersilja
3/4 dl rödvinsvinäger

Skär auberginerna i 2 cm stora tärningar. Lägg dem i en sil, strö över salt och låt dra i minst 30 minuter.

Spola hastigt av auberginerna och klappa dem torra med hushållspapper. Stek dem gyllenbruna i hälften av olivoljan i en riktigt het stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Salta och peppra.

Häll resterande olivolja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt lök och vitlök. Värm sakta. Låt fräsa i 10 minuter utan att de får färg. Tillsätt tomat, selleri, oliver, kapris och örter. Koka upp. Häll i vinäger och låt sjuda under lock i 10–15 minuter. Ta kastrullen av värmen och vänd försiktigt ner auberginerna. Smaksätt med salt och peppar.

Tips aubergine

Grönt

Aubergine

Den mörkvioletta auberginen är den som är allra vanligast hos oss, men den finns i en mängd färger och former.