Meny

Caponata

4 PORTIONER

2 auberginer
1/2 tsk salt
ca 1 dl olivolja
salt och peppar
2 gula lökar, grovhackade
2 stora vitlöksklyftor, hackade
2 dl passerade tomater
2 stjälkar blekselleri, grovhackade
50 g gröna oliver
2 msk kapris
1 msk hackad färsk basilika
1 msk hackad bladpersilja
3/4 dl rödvinsvinäger

Skär auberginerna i 2 cm stora tärningar. Lägg dem i en sil, strö över salt och låt dra i minst 30 minuter.

Spola hastigt av auberginerna och klappa dem torra med hushållspapper. Stek dem gyllenbruna i hälften av olivoljan i en riktigt het stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Salta och peppra.

Häll resterande olivolja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt lök och vitlök. Värm sakta. Låt fräsa i 10 minuter utan att de får färg. Tillsätt tomat, selleri, oliver, kapris och örter. Koka upp. Häll i vinäger och låt sjuda under lock i 10–15 minuter. Ta kastrullen av värmen och vänd försiktigt ner auberginerna. Smaksätt med salt och peppar.

Tips aubergine

Aubergine

Den mörkvioletta auberginen är den som är allra vanligast hos oss, men den finns i en mängd färger och former.