Auberginegryta
4 portioner
250 g aubergine
olivolja
salt och peppar
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
300 g tomater
300 g zucchini
ev ½ chili eller efter smak
Sätt ugnen på 200 grader.
Tvätta auberginen och skär i avlånga stavar. Lägg på en bakplåt och pensla med olivolja, strö över salt. Baka i ugnen i cirka 30 minuter eller tills auberginen är helt mjuk.
Hacka lök, vitlök, tomater och zucchini. Stek lök och vitlök en stund på medelhög värme i olja, tillsätt tomater, eventuellt chili och zucchini. Salta och peppra. Låt puttra under lock en stund tills zucchinin mjuknat. Tillsätt sedan den ugnsbakade auberginen till grytan och låt koka på låg värme i ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Gott till pitabröd, ris eller med spagetti.
Recept: Niina Snijder
55 recept med Aubergine
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Auberginegryta
- Auberginepinsa
- Grillad aubergine med grillost och örter
- Grönsaksgryta med aubergin och basilika
- Höstgryta
- Tomat- och auberginegryta
- Vegansk “katsu curry” med aubergine
- Inlagd aubergine med chili & vitlök
- Baba ganoush – krämig aubergineröra
- Aubergine med mangold & salvia
- Pastasås med aubergine & tomater
- Stekt aubergine med riven blomkål & russin
- Rostad aubergine med tomatsalsa
- Auberginecurry med mangold och russin
- Rostad blomkål & aubergine i pitabröd
- Aubergine- & tomatragu med bönor
- Parmesangratinerad aubergine & svamp
- Hummus med aubergine
- Auberginecrème med kapris
- Gratinerad aubergine med fetaost
- Ugnsstekt blomkål med aubergine och tapenade
- Ugnsstekta tomater med aubergine och getost
- Tomat- och auberginegryta
- Aubergine- och tomatragu
- Ugnsstekt aubergine och/eller zucchini med kikärtor och spiskummin
- Ugnsstekt aubergine med honung och chili
- Ugnsstekt aubergine med linssallad
- Tomat- och auberginesås
- Honungsmarinerade auberginer
- Gratinerad aubergine med chili och tomat
- Caponata
- Sallad med tomat och aubergine
- Aubergineragu med nypon
- Auberginekräm med rostad paprika och grillat bröd
- Auberginekaviar
- Auberginecrostini med färskost
- Auberginecrème med citron och koriander
- Aubergine på smördeg
- Aubergine- och zucchinigryta
- Aubergine- och zucchinigratäng med ricotta och körsbärstomater
- Aubergine- och tomatsås
- Gratinerad aubergine, zucchini och tomat
- Aubergine- och tomatris
- Stekt aubergine med mynta
Lite annat
Aubergine
Den mörkvioletta auberginen är den som är allra vanligast hos oss, men den finns i en mängd färger och former.