Meny

Blomkålssoppa med örter och äggmacka

4 PORTIONER

1 litet blomkålshuvud, i små buketter
1 stor gul lök, hackad
1 msk smör
1/2 msk vitvinsvinäger
1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
1 dl hackade färska örter, t ex persilja, gräslök, körvel, basilika, dragon (lite rucola fungerar också bra)
salt och peppar
(grädde eller crème fraiche)

ÄGGMACKA:
4 skivor vitt bröd
4 ägg
1 msk smör

Fräs blomkål och lök i smör i en kastrull ett par minuter utan att de får färg. Häll i vinäger och buljong. Koka upp och låt sjuda tills blomkålen är mjuk, ca 15 minuter.

Lägg undan några hela blomkåls-buketter innan du mixar soppan slät tillsammans med örterna i en mat-beredare eller med en stavmixer. Häll tillbaka i kastrullen. Värm försiktigt och smaksätt med salt och peppar. Tillsätt lite grädde eller crème fraiche om du vill ha en krämig soppa.

Stansa ut ett hål i mitten på bröd­skivorna med hjälp av ett litet glas. Stek ena sidan i smör i en stekpanna. Vänd och knäck ett ägg i vardera hål. Salta och peppra. Servera mackan med det lättstekta ägget till soppan.

Tips blomkål

Blomkål

Blomkål är framförädlad ur broccolin. Den nämns under 1100-talet i Syrien och har sedan 1600-talet varit en vanlig...