Meny

Helbakad blomkål med curry

2–3 PORTIONER

1 blomkålshuvud
4 msk olivolja
2 msk lönnsirap eller honung
1 msk curry
chilipulver
2-3 vitlöksklyftor, pressade
1 msk vatten
1/2 tsk salt och lite grovmalen peppar

Sätt ugnen på 200°.

Ställ en värmetålig skål med lite vatten i nedre delen av ugnen, detta för att blomkålen ska bli jämt bakad. Skär bort de nedersta bladen på blomkålen och nedre delen av stammen. Lägg blomkålshuvudet i en ugnsform.

Blanda ihop resten av ingredienserna i en skål till en dressing. Ringla försiktigt över blomkålen, se till att hela huvudet täcks, även undersidan.

Baka i ca 45 minuter eller tills blomkålen är mjuk rakt igenom. Servera gärna med ris, kokt potatis, stekta champinjoner, quinoa och hummus.

Tips blomkål

Grönt

Blomkål

Blomkål är framförädlad ur broccolin. Den nämns under 1100-talet i Syrien och har sedan 1600-talet varit en vanlig...