Meny

Friterade blomkålsbuketter

4 PORTIONER

1 dl öl eller ramlösa
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
salt och peppar
olja till fritering
1 blomkålshuvud, i små buketter

Vispa ihop öl eller ramlösa med mjöl och bakpulver i en bunke. Tunna eventuellt ut smeten med lite vätska, den ska vara som tjock vaniljkräm i konsistensen. Salta och peppra lite.

Hetta upp rikligt med olja i en tjockbottnad kastrull. Testa att oljan är tillräckligt het genom att droppa en tesked smet i den. När smeten börjar fräsa och fara omkring i oljan kan du börja fritera.

Vänd blomkålsbuketterna i smeten och lägg sedan försiktigt ner dem i oljan, några åt gången. Vänd runt blomkålen i oljan så att de blir jämnt gyllenbruna. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper. Strö över lite salt och servera. Goda både varma och kalla.

Tips blomkål

Blomkål

Blomkål är framförädlad ur broccolin. Den nämns under 1100-talet i Syrien och har sedan 1600-talet varit en vanlig...