Caesarsallad
4 PORTIONER
1 normalstort romansalladshuvud
en bit parmesanost
(gräslök + sardellfiléer)
DRESSING:
1 äggula
1 msk vitvinsvinäger
3 sardellfiléer, mosade
1 tsk dijonsenap
1/2 vitlöksklyfta, pressad
1 dl olivolja
salt och peppar
BRÖDKRUTONGER:
6–8 skivor vitt formbröd, kantfria
2 msk olivolja
Vispa ihop ägg, vinäger, sardeller, senap och vitlök i en skål. Tillsätt olivoljan droppvis under fortsatt vispning. Smaksätt dressingen med salt och peppar.
Skär brödskivorna i centimeterstora tärningar. Stek dem gyllenbruna i olivolja. Låt rinna av på hushållspapper.
Riv salladen i mindre bitar och fördela på tallrikarna. Skeda över dressingen. Strö över brödkrutonger och hyvlad parmesanost. Garnera eventuellt med lite fint skuren gräslök och några grovt hackade sardeller.
27 recept med Sallat
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Matig lunchsallad
- Sommarsallad
- Wraps med brytbönor & ägg
- Salsa verde
- Tomatsallad med senap & dragon
- Grön kaprisdressing
- Varm isbergssallat med päron & hasselnötter
- Rödbetor och sallad i dillsmör
- Mâchesallad med mandelvinägrett
- Trädgårdssallad med sojavinägrett
- Sallad med svensk dressing
- Rödbetor med romansallat och vitlök
- Rostad blomkål, tomater och bataviasallat
- Romansallat med syrad grädde och friterad kronärtskocka
- Kokt isbergssallat med bacon och citron
- Gurksallad med citron och svartpeppar
- Grönsallat med vinägrett
- Sallad med marinerade rödbetor
- Balsamicobakad romansallat
Lite annat
Sallat
Det odlas hundratals olika sorters sallat runtom i världen. En tumregel är att sallatsblad med mörkare färg...