Bondbönsallad med bacon och vitlökskrutonger
4 PORTIONER
ca 500 g bondbönor
1 vitlöksklyfta + 2 msk olivolja
1/2 baguette, i skivor
1 paket bacon
4 ägg
1 sallatshuvud, i rivna blad
4 tomater, skivade
VINÄGRETT:
1 msk vinäger
3 msk olja
salt och peppar
Sätt ugnen på 200°.
Sprita bondbönorna, det vill säga ta ut bönorna ur skidan. Koka dem hastigt i lättsaltat vatten. Kyl av i kallt vatten och låt rinna av. Skala bönorna genom att försiktigt trycka ut dem ur sitt skal.
Pressa vitlök i oljan och pensla brödskivorna. Rosta brödet i ugnen.
Stek baconet knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Bryt i bitar. Koka äggen i 7 minuter. Skala och halvera dem.
Vispa ihop vinägretten i en skål.
Lägg bondbönor, brödkrutonger, bacon, ägghalvor, sallatsblad och tomater i en skål. Häll på vinägrett, salta och peppra.
32 recept med Bondböna & Sallat
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Matig lunchsallad
- Sommarsallad
- Wraps med brytbönor & ägg
- Salsa verde
- Tomatsallad med senap & dragon
- Grön kaprisdressing
- Varm isbergssallat med päron & hasselnötter
- Tomatsallad med bondbönor & mozzarella
- Rödbetor och sallad i dillsmör
- Mâchesallad med mandelvinägrett
- Tomatsallad med bondbönor och mandel
- Trädgårdssallad med sojavinägrett
- Tomat- och bondbönsragu
- Spaghetti med bondbönor, körsbärstomater och getost
- Sallad med svensk dressing
- Rödbetor med romansallat och vitlök
- Rostad blomkål, tomater och bataviasallat
- Romansallat med syrad grädde och friterad kronärtskocka
- Risotto med ärtor, bondbönor och zucchini
- Kokt isbergssallat med bacon och citron
- Gurksallad med citron och svartpeppar
- Grönsallat med vinägrett
- Sallad med marinerade rödbetor
- Balsamicobakad romansallat
Lite annat
Sallat
Det odlas hundratals olika sorters sallat runtom i världen. En tumregel är att sallatsblad med mörkare färg...