Meny

Bondbönsallad med bacon och vitlökskrutonger

4 PORTIONER

ca 500 g bondbönor
1 vitlöksklyfta + 2 msk olivolja
1/2 baguette, i skivor
1 paket bacon
4 ägg
1 sallatshuvud, i rivna blad
4 tomater, skivade

VINÄGRETT:
1 msk vinäger
3 msk olja
salt och peppar

Sätt ugnen på 200°.

Sprita bondbönorna, det vill säga ta ut bönorna ur skidan. Koka dem hastigt i lättsaltat vatten. Kyl av i kallt vatten och låt rinna av. Skala bönorna genom att försiktigt trycka ut dem ur sitt skal.

Pressa vitlök i oljan och pensla brödskivorna. Rosta brödet i ugnen.

Stek baconet knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Bryt i bitar. Koka äggen i 7 minuter. Skala och halvera dem.

Vispa ihop vinägretten i en skål.

Lägg bondbönor, brödkrutonger, bacon, ägghalvor, sallatsblad och tomater i en skål. Häll på vinägrett, salta och peppra.

Recept: Tina Hellberg

Tips bondböna & sallat

Sallat

Det odlas hundratals olika sorters sallat runtom i världen. En tumregel är att sallatsblad med mörkare färg...