Meny

Kronärtskocka med två sorters dipp

2 portioner

2 kronärtskockor
1/2 citron, skivad
2 timjankvistar
1/2 dl olivolja
5 svartpepparkorn
1 lagerblad
2 tsk salt

Dipp 1:
50 g rumsvarmt smör
1 nypa fint rivet citronskal
1–2 tsk färskpressad citron
salt och grovmalen svartpeppar

Dipp 2:
1 dl majonnäs
2 msk hackad basilika
2 msk fint riven parmesanost
1 liten vitlöksklyfta, riven
1 tsk färskpressad citron
salt och peppar

Bryt av stjälkarna och lägg kronärt­­skockorna i en kastrull, fyll på med vatten så att det precis täcker. Tillsätt övriga ingredienser.

Koka upp och låt sjuda i ca 20 minuter. Kronärtskockan är klar när bladen lossnar lätt och botten är mjuk, prova med en sticka. Ta upp dem och låt rinna av upp och ner. 

Dipp 1: Rör samman alla ingredienser.

Dipp 2: Mixa majonnäs, basilika, parmesan och vitlök till en kräm med stavmixer. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Dra bladen från skockorna och doppa dem i dippsåserna.

Recept: Ingela Persson

Tips kronärtskocka

Kronärtskocka

Varifrån kronärtskockan kommer är inte riktigt klarlagt, men den lär ha odlats redan under antiken. Själva skockan...