Kronärtskocka med två sorters dipp
2 portioner
2 kronärtskockor
1/2 citron, skivad
2 timjankvistar
1/2 dl olivolja
5 svartpepparkorn
1 lagerblad
2 tsk salt
Dipp 1:
50 g rumsvarmt smör
1 nypa fint rivet citronskal
1–2 tsk färskpressad citron
salt och grovmalen svartpeppar
Dipp 2:
1 dl majonnäs
2 msk hackad basilika
2 msk fint riven parmesanost
1 liten vitlöksklyfta, riven
1 tsk färskpressad citron
salt och peppar
Bryt av stjälkarna och lägg kronärtskockorna i en kastrull, fyll på med vatten så att det precis täcker. Tillsätt övriga ingredienser.
Koka upp och låt sjuda i ca 20 minuter. Kronärtskockan är klar när bladen lossnar lätt och botten är mjuk, prova med en sticka. Ta upp dem och låt rinna av upp och ner.
Dipp 1: Rör samman alla ingredienser.
Dipp 2: Mixa majonnäs, basilika, parmesan och vitlök till en kräm med stavmixer. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
Dra bladen från skockorna och doppa dem i dippsåserna.
14 recept med Kronärtskocka
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Kronärtskocka med två sorters dipp
- Tomatsallad med kronärtskockscrème
- Kronärtskocka och bea-smör
- Kronärtskocka med mangold och kapris
- Romansallat med syrad grädde och friterad kronärtskocka
- Kronärtskocksragu med tomater och oliver
- Kronärtskocka med citronsmör
- Kronärtskocka med citronmajonnäs
- Kokt kronärtskocka med äppelvinägrett
- Kronärtskocka med två sorters dipp
- Inkokt kronärtskocka
- Currykokt kronärtskocka
- Kronärtskocka alla romana
Kronärtskocka
Varifrån kronärtskockan kommer är inte riktigt klarlagt, men den lär ha odlats redan under antiken. Själva skockan...