Kokt kronärtskocka med äppelvinägrett
2 portioner
2 kronärtskockor
grovt riven parmesanost
ÄPPELVINÄGRETT:
2 msk fint tärnat äpple
2 msk tunt skivad purjolök
2 msk balsamvinäger
3 msk god olivolja
salt och peppar
Bryt av kronärtskocksstjälken vid blomfästet, dra bort de yttersta bladen och skär av toppen.
Koka upp vatten och salt i en kastrull. Lägg i skockorna och koka mjuka, 10–15 minuter. Låt rinna av väl. Skär skockorna i klyftor. Ta bort ”skägget” med en sked.
Vispa ihop ingredienserna till vinägretten i en skål. Häll den över skockorna och strö över parmesanost.
Gott till en sallad, kallskuret eller kyckling.
14 recept med Kronärtskocka
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Kronärtskocka med två sorters dipp
- Tomatsallad med kronärtskockscrème
- Kronärtskocka och bea-smör
- Kronärtskocka med mangold och kapris
- Romansallat med syrad grädde och friterad kronärtskocka
- Kronärtskocksragu med tomater och oliver
- Kronärtskocka med citronsmör
- Kronärtskocka med citronmajonnäs
- Kokt kronärtskocka med äppelvinägrett
- Kronärtskocka med två sorters dipp
- Inkokt kronärtskocka
- Currykokt kronärtskocka
- Kronärtskocka alla romana

Kronärtskocka
Varifrån kronärtskockan kommer är inte riktigt klarlagt, men den lär ha odlats redan under antiken. Själva skockan...