Kronärtskocka
Varifrån kronärtskockan kommer är inte riktigt klarlagt, men den lär ha odlats redan under antiken. Själva skockan är egentligen blomkorgen på en tistelsort som skördas strax innan tisteln går i blom. Det är den köttiga bottnen och de lite håriga fästena på varje tjockt blad som man äter, men innan dess måste skockan kokas tills bladen nästan lossnar av sig själva. Dra – skär inte – bladen av skockan och ät dem varma med smör smaksatt med citron, eller kalla toppade i vinägrett. Bitar av kronärtskocksbottnar kan också vara goda i en sallad.
Det finns olika sorter: Stora och små klotrunda, små spetsiga, med lila eller gröna blad.
Förvaring
Kronärtskockor är känsliga för uttorkning och bör förvaras kort tid, svalt och fuktigt. Stänk lite vatten på dem och förvara i plastpåse i kylen. Kokta kronärtskocksbottnar går bra att frysa.
Säsong
I Sverige skördas ekologiska kronärtskockor från september till oktober, men når dock sällan affärerna. De du finner är oftast odlade i Italien och Frankrike.
Passar med
Kronärtskockor passar exempelvis med citron, smör, örter, parmaskinka, vitlök, tomat, oliver, vinägrett.
14 recept med Kronärtskocka
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Kronärtskocka med två sorters dipp
- Tomatsallad med kronärtskockscrème
- Kronärtskocka och bea-smör
- Kronärtskocka med mangold och kapris
- Romansallat med syrad grädde och friterad kronärtskocka
- Kronärtskocksragu med tomater och oliver
- Kronärtskocka med citronsmör
- Kronärtskocka med citronmajonnäs
- Kokt kronärtskocka med äppelvinägrett
- Kronärtskocka med två sorters dipp
- Inkokt kronärtskocka
- Currykokt kronärtskocka
- Kronärtskocka alla romana