Meny

Kronärtskocka

Varifrån kronärtskockan kommer är inte riktigt klarlagt, men den lär ha odlats redan under antiken. Själva skockan är egentligen blomkorgen på en tistelsort som skördas strax innan tisteln går i blom. Det är den köttiga bottnen och de lite håriga fästena på varje tjockt blad som man äter, men innan dess måste skockan kokas tills bladen nästan lossnar av sig själva. Dra – skär inte – bladen av skockan och ät dem varma med smör smaksatt med citron, eller kalla toppade i vinägrett. Bitar av kronärtskocksbottnar kan också vara goda i en sallad.

Det finns olika sorter: Stora och små klotrunda, små spetsiga, med lila eller gröna blad.

Förvaring

Kronärtskockor är känsliga för uttorkning och bör förvaras kort tid, svalt och fuktigt. Stänk lite vatten på dem och förvara i plastpåse i kylen. Kokta kronärtskocksbottnar går bra att frysa.

Säsong

I Sverige skördas ekologiska kronärtskockor från september till oktober, men når dock sällan affärerna. De du finner är oftast odlade i Italien och Frankrike.

Passar med

Kronärtskockor passar exempelvis med citron, smör, örter, parmaskinka, vitlök, tomat, oliver, vinägrett.

Tips kronärtskocka