Currykokt kronärtskocka
2 PORTIONER
2–3 små kronärtskockor
1/2 lök, fint tärnad
1/2 äpple, fint tärnat
1 dl olivolja
1 krm curry
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 msk färskpressad citron
salt och peppar
ett par kvistar dragon eller persilja
Skär bort toppen på skockan och ta bort de yttersta bladen närmast stjälken. Skala med en potatisskalare runt stjälken vid blomfästet. Lägg skockorna i kallt vatten så att de inte mörknar.
Fräs lök och äpple mjuka i 1 msk av olivoljan i en kastrull. Tillsätt curry och låt fräsa i ytterligare någon minut. Lägg i skockorna och häll i vin, vatten, citronsaft samt resterande olivolja. Koka upp och låt sjuda tills skockorna har blivit mjuka, ca 20 minuter.
Lyft upp skockorna, spara lite av lagen i kastrullen. Halvera eller klyfta kronärtskockorna. Ta bort ”skägget” med en sked. Lägg tillbaka skockorna i kastrullen och värm dem. Salta, peppra och vänd ner ett par kvistar dragon eller persilja.
Gott till fisk och kyckling.
14 recept med Kronärtskocka
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Kronärtskocka med två sorters dipp
- Tomatsallad med kronärtskockscrème
- Kronärtskocka och bea-smör
- Kronärtskocka med mangold och kapris
- Romansallat med syrad grädde och friterad kronärtskocka
- Kronärtskocksragu med tomater och oliver
- Kronärtskocka med citronsmör
- Kronärtskocka med citronmajonnäs
- Kokt kronärtskocka med äppelvinägrett
- Kronärtskocka med två sorters dipp
- Inkokt kronärtskocka
- Currykokt kronärtskocka
- Kronärtskocka alla romana

Kronärtskocka
Varifrån kronärtskockan kommer är inte riktigt klarlagt, men den lär ha odlats redan under antiken. Själva skockan...