Meny

Currykokt kronärtskocka

2 PORTIONER

2–3 små kronärtskockor
1/2 lök, fint tärnad
1/2 äpple, fint tärnat
1 dl olivolja
1 krm curry
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 msk färskpressad citron
salt och peppar
ett par kvistar dragon eller persilja

Skär bort toppen på skockan och ta bort de yttersta bladen närmast stjälken. Skala med en potatis­skalare runt stjälken vid blom­fästet. Lägg skockorna i kallt vatten så att de inte mörknar.

Fräs lök och äpple mjuka i 1 msk av olivoljan i en kastrull. Tillsätt curry och låt fräsa i ytterligare någon minut. Lägg i skockorna och häll i vin, vatten, citronsaft samt resterande olivolja. Koka upp och låt sjuda tills skockorna har blivit mjuka, ca 20 minuter.

Lyft upp skockorna, spara lite av lagen i kastrullen. Halvera eller klyfta kron­ärt­skockorna. Ta bort ”skägget” med en sked. Lägg till­baka skockorna i kastrullen och värm dem. Salta, peppra och vänd ner ett par kvistar dragon eller persilja.

Gott till fisk och kyckling.

Recept: Ingela Persson

Tips kronärtskocka

Kronärtskocka

Varifrån kronärtskockan kommer är inte riktigt klarlagt, men den lär ha odlats redan under antiken. Själva skockan...