Meny

Kokt hel kronärtskocka med två sorters dipp

1 PORTION

1 kronärtskocka
1/2 citron
2 timjankvistar
1/2 dl olivolja
5 svartpepparkorn
1 lagerblad
2 tsk salt

DIPP 2:
50 g rumsvarmt smör
1 nypa fint rivet citronskal
1–2 tsk färskpressad citron
salt och grovmalen svartpeppar

DIPP 2:
1 dl majonnäs
2 msk hackad basilika
2 msk fint riven parmesanost
1 liten vitlöksklyfta, riven
1 tsk färskpressad citron
salt och peppar

Dra bort stammen, skär bort lite av toppen och dra eller klipp bort de nedersta bladen på skockan. Lägg den i en liten kastrull, täck med vatten, tillsätt övriga ingredienser. Lägg ett litet fat på skockan som tyngd, så att den kommer under vatten helt och hållet. Koka upp och låt sjuda i ca 30 minuter. Skockan är klar när bladen lossnar lätt eller känns mjuk i botten när man provar med en sticka. Häll av vattnet, låt rinna av väl och lägg på ett fat.

Dipp 1: Rör samman alla ingredienser.

Dipp 2: Mixa majonnäs, basilika, parmesan och vitlök till en crème med stavmixer. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Dra bladen från skockan och doppa dem i dippsåserna.

Recept: Ingela Persson

Tips kronärtskocka

Kronärtskocka

Varifrån kronärtskockan kommer är inte riktigt klarlagt, men den lär ha odlats redan under antiken. Själva skockan...