Meny

Inkokt kronärtskocka

4 PORTIONER

2 kronärtskockor
2 dl vatten
2 dl olivolja
2 dl vitt vin
1 timjankvist
3 vitpepparkorn
1 vitlöksklyfta
2 tsk salt

Bryt av stjälkarna så nära kronärtskockornas bottnar som möjligt. Plocka först bort de yttersta, grova bladen genom att böja dem bakåt och dra nedåt. Skär sedan kronärtskockbottnarna rena från blad med en vass liten kniv. Lägg dem tillsammans med övriga ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills skockorna är mjuka, ca 30 minuter. Låt dem svalna i lagen.

Ta bort ”skägget” med en sked. Skär kronärtskockbottnarna i mindre bitar och vänd ner dem i en sallad eller värm i olivolja i en kastrull eller stekpanna, vänd ner strimlad basilika och servera till grillad kyckling eller fisk. Eller gör en skagenröra och vänd ner fint tärnade kronärtskockbottnar.

Recept: Ingela Persson

Tips kronärtskocka

Kronärtskocka

Varifrån kronärtskockan kommer är inte riktigt klarlagt, men den lär ha odlats redan under antiken. Själva skockan...