Inkokt kronärtskocka
4 PORTIONER
2 kronärtskockor
2 dl vatten
2 dl olivolja
2 dl vitt vin
1 timjankvist
3 vitpepparkorn
1 vitlöksklyfta
2 tsk salt
Bryt av stjälkarna så nära kronärtskockornas bottnar som möjligt. Plocka först bort de yttersta, grova bladen genom att böja dem bakåt och dra nedåt. Skär sedan kronärtskockbottnarna rena från blad med en vass liten kniv. Lägg dem tillsammans med övriga ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills skockorna är mjuka, ca 30 minuter. Låt dem svalna i lagen.
Ta bort ”skägget” med en sked. Skär kronärtskockbottnarna i mindre bitar och vänd ner dem i en sallad eller värm i olivolja i en kastrull eller stekpanna, vänd ner strimlad basilika och servera till grillad kyckling eller fisk. Eller gör en skagenröra och vänd ner fint tärnade kronärtskockbottnar.
14 recept med Kronärtskocka
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Kronärtskocka med två sorters dipp
- Tomatsallad med kronärtskockscrème
- Kronärtskocka och bea-smör
- Kronärtskocka med mangold och kapris
- Romansallat med syrad grädde och friterad kronärtskocka
- Kronärtskocksragu med tomater och oliver
- Kronärtskocka med citronsmör
- Kronärtskocka med citronmajonnäs
- Kokt kronärtskocka med äppelvinägrett
- Kronärtskocka med två sorters dipp
- Inkokt kronärtskocka
- Currykokt kronärtskocka
- Kronärtskocka alla romana

Kronärtskocka
Varifrån kronärtskockan kommer är inte riktigt klarlagt, men den lär ha odlats redan under antiken. Själva skockan...