Kronärtskocka med mangold och kapris
2 PORTIONER
2 kokta små kronärtskockor
2 mangoldblad
1/2 lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
smör och olivolja
2 msk kapris
salt och peppar
pressad citron
Skär de kokta kronärtskockorna i 4 klyftor, skrapa bort ”skägget” i mitten. Skär loss mangoldbladen från stjälkarna med en vass kniv. Skär stjälkarna i tunna strimlor och bladen i grova.
Fräs kronärtskockor, mangoldstjälkar, lök och vitlök hastigt i smör och olivolja i en stekpanna. Vänd ner mangoldblad och kapris. Smaksätt med salt, peppar och pressad citron. Gott till exempelvis fisk.
14 recept med Kronärtskocka
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Kronärtskocka med två sorters dipp
- Tomatsallad med kronärtskockscrème
- Kronärtskocka och bea-smör
- Kronärtskocka med mangold och kapris
- Romansallat med syrad grädde och friterad kronärtskocka
- Kronärtskocksragu med tomater och oliver
- Kronärtskocka med citronsmör
- Kronärtskocka med citronmajonnäs
- Kokt kronärtskocka med äppelvinägrett
- Kronärtskocka med två sorters dipp
- Inkokt kronärtskocka
- Currykokt kronärtskocka
- Kronärtskocka alla romana
Kronärtskocka
Varifrån kronärtskockan kommer är inte riktigt klarlagt, men den lär ha odlats redan under antiken. Själva skockan...