Brytbönor med knaprig skinka
4 PORTIONER
2 nävar brytbönor
3 skivor parmaskinka
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
salt och peppar
1 dl små brödkrutonger
Ansa brytbönorna, d v s skär bort ändarna. Koka i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. De ska vara mjuka och ha lite kärna kvar. Kyl i kallt vatten och låt rinna av.
Skär skinkan i fina strimlor. Fräs dem knapriga i ett par droppar olivolja.
Lägg brytbönorna i en skål. Vänd ner olja och vinäger. Salta, peppra och strö över skinka och krutonger.
28 recept med Brytböna
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Brytbönor med yoghurt & mynta
- Vitlöksstekt zucchini med bönor
- Vitlöksfrästa bönor
- Ugnsstekt sötpotatis med chili och brytbönor
- Tomat- och bönsallad med senap
- Tomat- och bönsallad med fetaost och örtolja
- Tomat- och bönsallad
- Sallad på syrliga bönor, kantareller och getost
- Sallad på stekta tomater och brytbönor
- Pasta med zucchini och bönor
- Ljummen sallad på ugnsbakade tomater, äpple och bönor
- Dinkelsallad med bönor och getost
- Bönsallad med soltorkade tomater
- Bönsallad med rödlök
- Brytbönor med gyllene vitlök
- Brytbönor med fetaost
- Brytbönsallad med hasselnötter
- Brytbönor med fetaost och tomat
- Asiatiska bönor
- Bönsallad med fetaostvinägrett
- Bönor med valnötter
- Bönor med purjolök, citron och pinjenötter
Brytböna
”Haricots verts” sade man alltid för några år sedan, idag får en av våra mest använda bönor åter ofta gå...