Brytbönor med fetaost och tomat
4 PORTIONER
1 liten gul lök, hackad
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, krossade
1 1/2 msk hackad färsk oregano eller 1 tsk torkad
1 1/4 dl vitt vin
1 burk hela tomater
200 g brytbönor
knappt 1 msk balsamvinäger
ca 100 g fetaost, tärnad
salt och peppar
Fräs löken i olivolja i en kastrull i några minuter utan att den får färg. Tillsätt vitlök och hälften av oreganon. Låt fräsa i ytterligare någon minut. Häll i vinet och låt koka ihop i 3 minuter.
Tillsätt tomaterna och koka utan lock i 10 minuter. Lägg i bönorna och koka under lock tills de är nätt och jämnt mjuka, 5–10 minuter. Ta kastrullen av värmen och rör i balsamvinäger, fetaost och resterande oregano. Smaksätt med salt och peppar.
28 recept med Brytböna
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Brytbönor med yoghurt & mynta
- Vitlöksstekt zucchini med bönor
- Vitlöksfrästa bönor
- Ugnsstekt sötpotatis med chili och brytbönor
- Tomat- och bönsallad med senap
- Tomat- och bönsallad med fetaost och örtolja
- Tomat- och bönsallad
- Sallad på syrliga bönor, kantareller och getost
- Sallad på stekta tomater och brytbönor
- Pasta med zucchini och bönor
- Ljummen sallad på ugnsbakade tomater, äpple och bönor
- Dinkelsallad med bönor och getost
- Bönsallad med soltorkade tomater
- Bönsallad med rödlök
- Brytbönor med gyllene vitlök
- Brytbönor med fetaost
- Brytbönsallad med hasselnötter
- Brytbönor med fetaost och tomat
- Asiatiska bönor
- Bönsallad med fetaostvinägrett
- Bönor med valnötter
- Bönor med purjolök, citron och pinjenötter
Brytböna
”Haricots verts” sade man alltid för några år sedan, idag får en av våra mest använda bönor åter ofta gå...