Svartrotssallad med apelsin
4 PORTIONER
2–3 svartrötter
några droppa färskpressad citron
2 apelsiner, i skinnfria filéer
1 näve rucola
1/2 dl pumpakärnor
salt och peppar
Vinägrett:
1 msk rödvinsvinäger
2–3 msk god olivolja
Skala svartrötterna under rinnande kallt vatten. Lägg dem i vatten med lite färskpressad citron så att de inte missfärgas.
Skär svartrötterna i sneda, ca 2 cm tjocka skivor. Koka dem nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten. Kyl i kallt vatten och låt rinna av. Blanda svartrötter, apelsinfiléer och rucola i en skål.
Rosta pumpakärnorna i en het stekpanna. Salta lätt.
Vispa ihop vinägretten i en skål. Häll den över svartrotssalladen. Salta, peppra och strö över pumpakärnor.
29 recept med Svartrot
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Ljummen svartrotssallad
- Svartrotssoppa med rostade rotfrukter
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Svartrot med grönkål & svamp
- Svartrot med äpple & lingon
- Krämig pasta med svartrötter & räkor
- Svartrötter i senapsgrädde
- Svartrot med äpple och smålök
- Svartrot med äpple och lingon
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartrot med svamp
- Svartrot med persilja och citron
- Svartrot med oliver och apelsin
- Svartrot med brynt smör och persilja
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Råstekt svartrot med vitlök, tomat och spenat
- Rostad svartrot med ingefära och honung
- Potatis- och svartrotsgratäng
- Gräddkokt svartrot med äpple och lingon
- Gräddkokt svartrot med savojkål och äpple
- Gräddkokt svartrot
- Apelsinkokt svartrot
- Smörstekt svartrot
- Svartrot med gremolata
- Svartrotssallad med apelsin
Svartrot
Svartrot är en korgblommig växt och släkt med maskrosen. Kallas också för fattigmanssparris eftersom smaken...