Svartrot
Svartrot är en korgblommig växt och släkt med maskrosen. Kallas också för fattigmanssparris eftersom smaken påminner om sparrisens. Växer vild i medelhavsländerna och har använts i Sverige från 1700-talet, till en början som medicinalväxt.
Svartrötter är rika på järn och kalium.
Förvaring
Svartrötter förvaras bäst i plastpåse i kylskåpet. Förvällda eller tillagade svartrötter går bra att frysa.
Säsong
I Sverige skördas ekologiska svartrötter från september. Svartrötter tål kyla och skördas tills tjälen gör att det inte går att gräva längre. De kan vara kvar i jorden under hela vintern och skördas igen när tjälen släpper.
Passar med
Svartrötter passar exempelvis med citrus, svamp, persilja, smör, parmesanost.
29 recept med Svartrot
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Ljummen svartrotssallad
- Svartrotssoppa med rostade rotfrukter
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Svartrot med grönkål & svamp
- Svartrot med äpple & lingon
- Krämig pasta med svartrötter & räkor
- Svartrötter i senapsgrädde
- Svartrot med äpple och smålök
- Svartrot med äpple och lingon
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartrot med svamp
- Svartrot med persilja och citron
- Svartrot med oliver och apelsin
- Svartrot med brynt smör och persilja
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Råstekt svartrot med vitlök, tomat och spenat
- Rostad svartrot med ingefära och honung
- Potatis- och svartrotsgratäng
- Gräddkokt svartrot med äpple och lingon
- Gräddkokt svartrot med savojkål och äpple
- Gräddkokt svartrot
- Apelsinkokt svartrot
- Smörstekt svartrot
- Svartrot med gremolata
- Svartrotssallad med apelsin