Gräddkokt svartrot
4 PORTIONER
3–4 svartrötter
färskpressad citron
2 dl vispgrädde
1/2 purjolök, tunt skivad
olivolja
1 msk dijonsenap
salt och peppar
(babyspenat eller strimlad pak choy)
Skala svartrötterna under rinnande kallt vatten och skär i ca 3 cm långa bitar. Lägg dem i en skål med vatten och färskpressad citronsaft vartefter så att de inte mörknar. Koka mjuka i lättsaltat vatten, häll av vattnet och låt rinna av.
Koka ihop grädde i en kastrull så att den tjocknar något.
Fräs purjolök mjuk i olivolja utan att den får färg i en kastrull. Tillsätt svartrötterna och grädden. Koka upp och smaksätt med dijonsenap, salt och peppar. Vänd eventuellt ner lite babyspenat eller pak choy.
29 recept med Svartrot
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Ljummen svartrotssallad
- Svartrotssoppa med rostade rotfrukter
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Svartrot med grönkål & svamp
- Svartrot med äpple & lingon
- Krämig pasta med svartrötter & räkor
- Svartrötter i senapsgrädde
- Svartrot med äpple och smålök
- Svartrot med äpple och lingon
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartrot med svamp
- Svartrot med persilja och citron
- Svartrot med oliver och apelsin
- Svartrot med brynt smör och persilja
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Råstekt svartrot med vitlök, tomat och spenat
- Rostad svartrot med ingefära och honung
- Potatis- och svartrotsgratäng
- Gräddkokt svartrot med äpple och lingon
- Gräddkokt svartrot med savojkål och äpple
- Gräddkokt svartrot
- Apelsinkokt svartrot
- Smörstekt svartrot
- Svartrot med gremolata
- Svartrotssallad med apelsin
Svartrot
Svartrot är en korgblommig växt och släkt med maskrosen. Kallas också för fattigmanssparris eftersom smaken...