Svartrot med grönkål & svamp
4 PORTIONER
300 g svartrötter
bouquet garni
6 blad grönkål
1 lök
2 dl grädde
2 msk smulad torkad trattkantarell
salt och peppar
Skala svartrötterna under rinnande vatten, skär i ca 4 cm långa bitar, koka nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten med ett par kvistar bouquet garni.
Riv grönkålen i små bitar och låt koka med svartrötterna de sista minuterna. Häll av vattnet och låt rinna av väl.
Koka upp grädde i en vid kastrull och vänd ner svartrötter och kål. Låt koka upp, strö i svampen och låt småputtra tills grädden tjocknar. Salta och peppra.
Gott till exempelvis ugnsomelett, rostad potatis eller på en toast.
29 recept med Svartrot
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Ljummen svartrotssallad
- Svartrotssoppa med rostade rotfrukter
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Svartrot med grönkål & svamp
- Svartrot med äpple & lingon
- Krämig pasta med svartrötter & räkor
- Svartrötter i senapsgrädde
- Svartrot med äpple och smålök
- Svartrot med äpple och lingon
- Svartrot med svamp och purjolök
- Svartrot med svamp
- Svartrot med persilja och citron
- Svartrot med oliver och apelsin
- Svartrot med brynt smör och persilja
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Råstekt svartrot med vitlök, tomat och spenat
- Rostad svartrot med ingefära och honung
- Potatis- och svartrotsgratäng
- Gräddkokt svartrot med äpple och lingon
- Gräddkokt svartrot med savojkål och äpple
- Gräddkokt svartrot
- Apelsinkokt svartrot
- Smörstekt svartrot
- Svartrot med gremolata
- Svartrotssallad med apelsin
Svartrot
Svartrot är en korgblommig växt och släkt med maskrosen. Kallas också för fattigmanssparris eftersom smaken...