Meny

Svartrot med oliver och apelsin

4 PORTIONER

400 g svartrötter
saft och fint rivet skal 1/2 apelsin
3 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
salt och peppar
1/2 dl svarta oliver, urkärnade och delade
basilika

Skala svartrötterna under rinnande vatten, skölj väl och lägg i kallt vatten. Skär i jämnstora stavar och koka nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och låt rinna av väl.

Koka upp apelsinsaft och -skal i en kastrull, låt koka ihop tills hälften återstår. Vispa i olivolja och vinäger.

Lägg svartrötterna i en vid kastrull. Tillsätt apelsinvinägretten, smaksätt med salt och peppar. Vänd runt och lägg på ett fat. Strö över oliver och basilika.

Recept: Ingela Persson

Tips apelsin & svartrot

Svartrot

Svartrot är en korgblommig växt och släkt med maskrosen. Kallas också för fattigmanssparris eftersom smaken...