Apelsin- och kanelkräm med citrussallad
6 portioner
3 dl mjölk
6 dl grädde
2 kanelstänger
zest från 1 apelsin
160 g socker
160 g (ca 8–9 st) äggulor
Garnering:
1 grapefrukt
2 apelsiner
råsocker
Koka upp mjölk och grädde med kanelstänger, apelsinzest och lite av sockret. Låt dra minst 30 min.
Sätt ugnen på 90 grader.
Vispa ihop resten av sockret med äggulorna. Häll gräddmjölken över äggen under vispning. Sila smeten ned i en ugnsfast keramikform, ca 12 x 26 cm. Baka i varmluft 60–90 minuter. Kontrollera genom att vicka försiktigt på formen att den satt sig i mitten. Ta ut och låt svalna, detta kan man också göra dagen innan och förvara i kylskåpet.
Skär bort skalet från apelsinen och grapefrukten och skär ut filéerna genom att följa hinnorna med en vass kniv. Sprid ut filéerna över krämen och strö ett jämt lager med råsocker över. Bränn av med en gasbrännare alternativt placera formen under ugnens grill en liten stund.
Tips: Gör en enkel äggröra på äggvitan som blir över. Äggulan innehåller fett, så ersätt det genom att tillsätta riven ost och en skvätt grädde. Smaka av med salt, peppar och gärna lite fint skuren salladslök och några skivor rostat bröd.
Recept: Frida Sandberg
78 recept med Apelsin
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Vintersallad med apelsin
- Rödkålssallad med gurka och apelsindressing
- Sallad på beta och apelsin
- Morotssallad med apelsin & ingefära
- Grön frukostsmoothie
- Rödbetssallad med apelsin
- Grönkålssallad med apelsin & valnötter
- Apelsinkokta morötter med dragon & senap
- Apelsinmarinad med dragon
- Ugnsstekt kålrot med apelsin och rosmarin
- Ugnsstekt spetskål med apelsin
- Svartrot med oliver och apelsin
- Rödkålssallad med apelsin och granatäpple
- Pasta med broccoli, spenat, räkor och apelsin
- Lökchutney med apelsin och chili
- Kålrot med apelsin och ingefära
- Krispig grönkålssallad med apelsin- och honungsvinägrett
- Kinakålssallad med apelsin
- Apelsinkokt svartrot
- Apelsinbräserad spetskål
- Apelsinbräserad endiv
- Apelsin-, endiv och olivsallad
Sött
- Snabb fruktsmoothie
- Pousset med stjärnanis och apelsin
- Apelsin- och kanelkräm med citrussallad
- Pannacotta med vit choklad och citrus
- Apelsinglass
- Marängsviss med apelsin
- Niinas apelsingodis
- Chokladtryffel med apelsin
- Frukt med fluffig kardemummacrème
- Apelsin med färskost & kakor
- Kanderade apelsinskal
- Ljusa havrebollar med apelsin & vanilj
- Pannacotta med apelsin & pistaschnötter
- Mjuk aprikoskaka
- Fruktsallad med färskost & vit choklad
- Frukt med fluffig kardemummacrème
- Varm apelsinchoklad med vispad grädde
- Kladdkaka med apelsin
- Fruktsallad med färskost och vit choklad
- Willes pain au chocolat
- Vaniljsås med apelsin
- Vaniljris med ananas eller apelsin
- Sallad på apelsiner och jordgubbar
- Radiokaka med apelsin och ingefära
- Korintkakor med apelsin
- Ingrids apelsinkaka
- Havreflarn med apelsin och ingefära
- Citrusmarmelad
- Chokladkola med apelsin
- Bananpannkakor med varma kryddiga apelsiner
- Apelsinparfait med rostad kokos
- Fruktbollar med apelsin
- Chokladterrine med honung och apelsin
- Apelsinpaj
- Apelsincurd
- Apelsincrêpes
- Apelsin- och ricottapannkakor
- Ananas- och apelsingranité
- Citrussallad

Apelsin
Ordet apelsin kommer av orden ”äpple” och ”Kina” och det är också i Kina apelsinen har sitt ursprung. Till...