Meny

Apelsin- och kanelkräm med citrussallad

6 portioner

3 dl mjölk
6 dl grädde
2 kanelstänger
zest från 1 apelsin
160 g socker
160 g (ca 8–9 st) äggulor

Garnering:
1 grapefrukt
2 apelsiner
råsocker 

Koka upp mjölk och grädde med kanelstänger, apelsinzest och lite av sockret. Låt dra minst 30 min.

Sätt ugnen på 90 grader.

Vispa ihop resten av sockret med ägg­ulorna. Häll gräddmjölken över äggen under vispning. Sila smeten ned i en ugnsfast keramikform, ca 12 x 26 cm. Baka i varmluft 60–90 minuter. Kontrollera genom att vicka försiktigt på formen att den satt sig i mitten. Ta ut och låt svalna, detta kan man också göra dagen innan och förvara i kylskåpet.

Skär bort skalet från apelsinen och grapefrukten och skär ut filéerna genom att följa hinnorna med en vass kniv. Sprid ut filéerna över krämen och strö ett jämt lager med råsocker över. Bränn av med en gasbrännare alternativt placera formen under ugnens grill en liten stund.

Tips: Gör en enkel äggröra på äggvitan som blir över. Äggulan innehåller fett, så ersätt det genom att tillsätta riven ost och en skvätt grädde. Smaka av med salt, peppar och gärna lite fint skuren salladslök och några skivor rostat bröd.

Recept: Frida Sandberg

Tips apelsin

Apelsin

Ordet apelsin kommer av orden ”äpple” och ”Kina” och det är också i Kina apelsinen har sitt ursprung. Till...