Meny

Apelsinpaj

1 STYCKEN

PAJDEG:
150 g smör
1/2 dl strösocker
1 äggula
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

FYLLNING:
4 äggulor
1 1/2 dl strösocker
skal och saft av 1 apelsin
2 apelsiner
2 blodapelsiner
1/2 dl råsocker

Sätt ugnen på 200°.

Blanda ihop smör, socker och äggula till pajdegen. Tillsätt mjöl och bakpulver. Tryck ut degen i en låg pajform och grädda i ugnen tills pajen har fått färg, ca 15 minuter.

Vispa äggulor, socker och apelsinsaft i en kastrull. Låt sjuda på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den inte koka.

Skär resterande apelsiner i skinnfria filéer. Låt rinna av i sil. Bred ut krämen på pajskalet och lägg apelsinklyftorna ovanpå.

Strö råsocker över pajen. Smält sockret till karamell med en gasolbrännare eller ställ formen nära grillelementet i ugnen.

Recept: Peter Jelksäter

Tips apelsin & blodapelsin

Blodapelsin

Apelsin betyder ”äpple från Kina” och blodapelsinen har förstås fått sitt prefix från det rödfärgade...