Apelsinpaj
1 STYCKEN
PAJDEG:
150 g smör
1/2 dl strösocker
1 äggula
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
FYLLNING:
4 äggulor
1 1/2 dl strösocker
skal och saft av 1 apelsin
2 apelsiner
2 blodapelsiner
1/2 dl råsocker
Sätt ugnen på 200°.
Blanda ihop smör, socker och äggula till pajdegen. Tillsätt mjöl och bakpulver. Tryck ut degen i en låg pajform och grädda i ugnen tills pajen har fått färg, ca 15 minuter.
Vispa äggulor, socker och apelsinsaft i en kastrull. Låt sjuda på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den inte koka.
Skär resterande apelsiner i skinnfria filéer. Låt rinna av i sil. Bred ut krämen på pajskalet och lägg apelsinklyftorna ovanpå.
Strö råsocker över pajen. Smält sockret till karamell med en gasolbrännare eller ställ formen nära grillelementet i ugnen.
84 recept med Apelsin & Blodapelsin
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Vintersallad med apelsin
- Rödkålssallad med gurka och apelsindressing
- Sallad på beta och apelsin
- Citrusfrisk smoothie
- Morotssallad med apelsin & ingefära
- Grön frukostsmoothie
- Rödbetssallad med apelsin
- Grönkålssallad med apelsin & valnötter
- Apelsinkokta morötter med dragon & senap
- Apelsinmarinad med dragon
- Ugnsstekt kålrot med apelsin och rosmarin
- Ugnsstekt spetskål med apelsin
- Svartrot med oliver och apelsin
- Rödkålssallad med apelsin och granatäpple
- Pasta med broccoli, spenat, räkor och apelsin
- Lökchutney med apelsin och chili
- Kålrot med apelsin och ingefära
- Krispig grönkålssallad med apelsin- och honungsvinägrett
- Kinakålssallad med apelsin
- Apelsinkokt svartrot
- Apelsinbräserad spetskål
- Apelsinbräserad endiv
- Apelsin-, endiv och olivsallad
Sött
- Snabb fruktsmoothie
- Pousset med stjärnanis och apelsin
- Apelsin- och kanelkräm med citrussallad
- Pannacotta med vit choklad och citrus
- Apelsinglass
- Marängsviss med apelsin
- Niinas apelsingodis
- Chokladtryffel med apelsin
- Frukt med fluffig kardemummacrème
- Apelsin med färskost & kakor
- Kanderade apelsinskal
- Ljusa havrebollar med apelsin & vanilj
- Pannacotta med apelsin & pistaschnötter
- Mjuk aprikoskaka
- Fruktsallad med färskost & vit choklad
- Frukt med fluffig kardemummacrème
- Varm apelsinchoklad med vispad grädde
- Kladdkaka med apelsin
- Fruktsallad med färskost och vit choklad
- Willes pain au chocolat
- Vaniljsås med apelsin
- Vaniljris med ananas eller apelsin
- Sallad på apelsiner och jordgubbar
- Radiokaka med apelsin och ingefära
- Korintkakor med apelsin
- Ingrids apelsinkaka
- Havreflarn med apelsin och ingefära
- Citrusmarmelad
- Chokladkola med apelsin
- Blodapelsincurd
- Bananpannkakor med varma kryddiga apelsiner
- Apelsinparfait med rostad kokos
- Fruktbollar med apelsin
- Chokladterrine med honung och apelsin
- Apelsinpaj
- Apelsincurd
- Apelsincrêpes
- Apelsin- och ricottapannkakor
- Ananas- och apelsingranité
- Citrussallad

Blodapelsin
Apelsin betyder ”äpple från Kina” och blodapelsinen har förstås fått sitt prefix från det rödfärgade...