Blodapelsin
Apelsin betyder ”äpple från Kina” och blodapelsinen har förstås fått sitt prefix från det rödfärgade fruktköttets färg som kommer sig av antocyanin, ett ämne som återfinns i exempelvis rosor och i höstlövens röda färg. Blodapelsinen har sina rötter i södra Italien och odlas idag främst på Sicilien. De vanligaste sorterna heter Moro, Tarocco och Sanguinello. Blodapelsinen är liksom apelsinen mycket rik på C-vitamin, i synnerhet om den äts otillredd.
Förvaring
Förvara blodapelsinerna svalt, men ta gärna fram dem en stund i förväg om den ska pressas till juice så går det lättare.
Säsong
Ekologiska blodapelsiner skördas från december till maj.
Passar med
Blodapelsin passar exempelvis med honung, ingefära, kanel, kardemumma, nötter, avokado, vitlök.
10 recept med Blodapelsin
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.