Meny

Kokt kyckling, rotfrukter och pepparrotssås

4–6 PORTIONER

1 kyckling
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
6 pepparkorn
ca 1 1/2 liter grova bitar av rotfrukter (t ex morot, palsternacka, rotselleri, kålrot) och lök

PEPPARROTSSÅS:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl buljong från kycklingkoket
1 dl vispgrädde
1 msk dijonsenap
2–3 msk riven pepparrot
salt och peppar
rikligt med hackad dill eller persilja

Lägg kycklingen i en kastrull tillsammans med kryddorna. Täck med vatten, koka upp och låt sjuda i ca 1 1/2 timme eller tills kycklingen är genomkokt. Tillsätt rotfrukter och lök efter ca 1 timme.

Lyft upp kycklingen och grönsakerna. Plocka kycklingköttet från benen och lägg bitarna och grönsakerna på ett fat.

Smält smör i en kastrull, vispa i vetemjöl och häll på buljong och grädde. Låt koka ihop 5–10 minuter. Smaksätt med senap, pepparrot, salt och peppar. Vänd ner örter och häll såsen på fatet.

Gott med kokt potatis till.

Recept: Ingela Persson

Tips pepparrot

Pepparrot

Pepparrot är rik på viatmin C och har klarat mången täppt näsa tack vare den senapsolja som utsöndras när man...