Pepparrot
Pepparrot är rik på viatmin C och har klarat mången täppt näsa tack vare den senapsolja som utsöndras när man river den. Sedan 1100-talet har pepparrotsodling förekommit i Mellaneuropa, hit till Norden kom den 300-400 år senare. Att odla pepparrot är arbetskrävande. Först ska långa sidorötter, strålor, från förra årets skörd, läggas horisontellt i jorden. Det är ur dem pepparrötterna småningom växer till sig. Efter en dryg månad ska pepparroten läggas om, vilket betyder att den grävs upp och putsas. De finaste exemplaren grävs sedan ner igen. I Sverige är det i dag främst i trakterna kring Fjärås i norra Halland som pepparrot odlas i kommersiellt syfte.
Förvaring
Pepparrot förvaras bäst mörkt i kylen, gärna med lite plast omkring så att den inte torkar ut. Det går bra också bra att frysa pepparrot. Fryser du den hel är den enklast att riva då den ännu är fryst.
Säsong
I Sverige skördas ekologisk pepparrot från november. Pepparroten klarar kyla och kan ligga kvar i marken över vintern för att skördas när tjälen har gått ur jorden.
Passar med
Pepparrot passar exempelvis bra med rödbetor, räkor, fisk, rökt kött.
14 recept med Pepparrot
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.