Grapefrukt
Grapefrukten tillhör de yngsta av våra citrusfrukter. Man fann den i mitten av 1700-talet i Puerto Rico. Till Europa kom den först 1910. Grapefrukten finns i en blond och en blod-variant. Den lite bittra smaken som kommer av att frukten innehåller en aning kinin, gör den till en fräsch frukostfrukt, men den gör sig också i desserter. I form av en uppfriskande granité mellan rätter passar den också fint.
Förvaring
Citrus är känsliga för kylskador men är, tack vare skalet inte särskilt känsliga för uttorkning eller förvaring i rumstemperatur. Ju tjockare skal desto bättre skydd. Bäst håller de om de förvaras svalt, längst ner i kylen.
Säsong
I Europa skördas ekologisk grapefrukt mellan oktober och juni. Resten av året kommer de till oss med båt från Mexico eller Sydafrika.
Passar med
Grapefrukt passar exempelvis med rökt fisk, honung, nötter, mynta, avokado, chili, ingefära, vitlök.
12 recept med Grapefrukt
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.