Meny

Vodka- och limegravad strömming

4 PORTIONER

600 g strömmingsfiléer, skinn- och benfria
1 1/2 dl ättikssprit, 12%
6 dl vatten
1 1/2 msk salt

VODKA- OCH LIMESÅS:
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
1–2 limefrukter
2 cl vodka
salt och peppar
1/2 tsk florsocker

TILL SERVERING:
kokt potatis

Blanda ättika, vatten och salt. Lägg i strömmingsfiléerna och låt dra tills de är vita och fasta, ca 8 timmar. Låt strömmingarna rinna av i ett durkslag.

Skölj limefrukterna ordentligt. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda majonnäs, crème fraiche och gräddfil. Smaksätt blandningen med vodka, limeskal, -saft, salt och peppar. Sikta över florsocker. Vänd ner strömmingsfiléerna. Låt dra i kylen över natten.

Servera strömmingen med kokt potatis.

Tips lime

Lime

Lime har funnits i Europa sedan 1400-talet men har sina rötter i Asien, så förekommer den också oftast i kött- och...